Det er igangsatt et prosjekt for bygging av ny videregående skole i Holmestrand kommune. Forstudiefasen, som prosjektet er inne i nå, innebærer mye utredningsarbeid knyttet til de ulike lokasjonsalternativene, men også utarbeiding av visjonsbok og en tilbudsstruktur for den nye skolen.
Fylkestinget fatter vedtak om lokasjon 18. desember 2024, og det utredes tre alternative steder:
- Holmestrand sentrum
- Prestegårdsalleen
- Eksisterende Sande videregående skole
I forstudiefasen jobber prosjektet med følgende aktiviteter:
- Ansatte og elever skal sammen utarbeide en visjonsbok for den nye skolen.
- Rapport med mulighetsstudie for aktuelle lokaliseringsalternativer.
- Areal- og funksjonsprogram med dimensjonerende elevtall og utdanningsprogrammer.
- Utredning av gjennomføringsmodeller, regional utvikling og transport, klima, miljø og energi, eksterne aktører på lokasjonene.
- Kostnadsestimat, som angir investeringsrammer for prosjektet.
- Revidert prosjektmandat og prosjektplan for forprosjektfasen.
Medvirkning og informasjon i forstudiefasen
Fylkestinget har vedtatt at det skal være meget god involvering fra elever og ansatte. Administrasjonen har lagt til rette for dette gjennom jevnlig deltakelse på møtearenaer som skolene har.
Det innebærer fellesmøter for ansatte, elevråd, arbeidsmiljøutvalget (AMU) og medbestemmelsesmøter (MBM). Her blir det gitt informasjon fra prosjektet, samt mulighet for å stille spørsmål og gi innspill til det som skjer.
Høsten 2024 blir det særlig fokus på arbeid med visjonsbok, tilbudsstruktur og lokasjon.
I tillegg settes prosjektet opp som fast sak på sentralt medbestemmelsesmøte, samt hovedarbeidsmiljøutvalget (HAMU).
LES MER: Prosjektplan for forstudiefasen
Framdriftsplan
Den politiske saken med forstudien behandles i fylkestinget 18. desember 2024.
Overtakelse av nytt bygg blir mai 2029, med skoledrift i nytt bygg fra august 2029. Det er usikkerhet knyttet til sluttdatoen for prosjektet.
Mer om den nye skolen
Ny videregående skole i Holmestrand kommune skal ha en profil som vil bidra til at skolen fremstår som et godt og fremtidsrettet utdanningsvalg for elevene, og som spiller sammen med nærmiljø, nærings- og arbeidsliv for å svare på samfunnets behov for kompetanse.
En ny videregående skole i Holmestrand kommune skal forankres lokalt og i samråd med lokale krefter for at skolen skal fremstå som en møteplass og utviklingskraft i lokalsamfunnet.
Effektmål for prosjektet:
- Etablert en attraktiv videregående skole i Holmestrand kommune.
- Etablert en videregående skole som gir varierte og tilpassede opplæringsarealer samtidig som den er areal- og ressurseffektiv.
- En tilbudsstruktur som møter regionens kompetansebehov.
- Skapt et velfungerende fag- og læringsmiljø.
- Bidratt til at fylkeskommunen når sine klimamål.
- Bidratt til steds- og sentrumsutvikling.
Bildegalleri (klikk for å se stort bilde)
Foto: Anders Palmer Holmen / Vestfold fylkeskommune
Historikk
«Vi ønsker å skape et robust skoletilbud i nordfylket som står seg over tid. Våre skoler skal være attraktive for elevene, og gi et bredt tilbud som bidrar til at mange fullfører og består.»
- Fylkesordfører Anne Strømøy
Februar: Vedtak i fylkestinget om å utrede tre skolealternativer
Disse alternativene skal utredes:
- Bygging av ny videregående skole på tomt i Holmestrand sentrum
- Utbygging av Sande videregående skole (dagens skole)
- Bygging av ny videregående skole på tomt i Prestegårdsaleen i Sande (gamle rådhustomten)
LES MER: Ny skole i nordfylket: Utreder tre alternativer
Januar: Hovedutvalg for utdanning behandler sak om nullopptak
Fylkesdirektøren har utredet konsekvensene av å innføre nullopptak ved Holmestrand videregående skole fra høsten 2024, etter bestilling fra fylkestinget.
Saken ble behandlet av hovedutvalg for utdanning 24. januar, som vedtok å ikke innføre nullopptak.
LES MER: Innfører ikke nullopptak
2023 (desember): Vedtak i fylkestinget om å utrede nullopptak
Dette verbalpunktet ble vedtatt av fylkestinget 12. desember, som en del av budsjettvedtaket:
«Fylkesdirektøren bes om så snart som mulig etter årsskiftet å fremlegge en sak der konsekvensene av å innføre nullopptak ved Holmestrand vgs. fra høsten 2024 belyses. Hovedutvalg for utdanning behandler saken så snart som praktisk mulig, om nødvendig i ekstraordinært møte.»
LES MER: Utreder konsekvenser av å innføre nullopptak
2023 (november): Fylkesutvalget behandler sak om skolestruktur
Saken Vurdering av skolestrukturen i nordre Vestfold ble behandlet i fylkesutvalget 28. november (sak 11/23). Det er fylkesutvalget som innstiller til fylkestinget.
Dette er vedtaket: "Saken utsettes til den har vært igjennom fagutvalg, ungdomsråd og partssammensatt utvalg. Det bes om god involvering fra de tillitsvalgte ved de berørte skolene."
Som en følge av utsettelsen, ble ikke saken behandlet i fylkestingsmøtet 12. desember (sak 38/23). Saken kommer til ny behanlding i fylkestinget 27. februar.
LES MER: Framtidig skolestruktur i nordre Vestfold
2023 (november): Ferdigstiller politisk sak
På bakgrunn av arbeidet i den rådgivende arbeidsgruppa og utredningsrapporten fra Planforum, ferdigstiller prosjektleder/fylkesdirektør en politisk sak. Saken skal behandles av fylkestinget i Vestfold.
Utkastet til politisk sak blir, i henhold til Hovedavtalen, drøftet i fylkesdirektørens medbestemmelsesmøte 1. november.
2023 (oktober): Utredningsrapport oversendes fylkeskommunen
Planforum er ferdig med utredningsoppdraget, og den endelige rapporten med vedlegg oversendes til fylkeskommunen (se sak 38/23).
Administrasjonen forbereder en politisk sak.
2022–2023 (desember–oktober): Planforum utreder fem alternativer
Planforum utreder, sammen med underleverandører, hvordan en skole med 750 elever på ca. 16 000 kvadratmeter kan tilpasses lokaliseringsalternativene med flere tomteforslag. Planforum utreder forhold som:
- Stedsanalyser
- Reguleringsforhold og eierskap til tomter
- Grunnforhold
- Lysforhold
- Tomtens muligheter og begrensninger
- Miljøkonsekvenser og klimagassberegninger
- Transport
- Priskalkyle
2022 (desember): Oppdrag til Planforum Arkitekter AS
Arbeidet i den rådgivende gruppa dannet grunnlaget for et oppdrag, som går til Planforum Arkitekter AS i desember 2022. Oppdraget var å utrede alternativene fylkestinget ba om:
- Dagens Holmestrand videregående skole
- Dagens Sande videregående skole
- Ny sentrumsnær Holmestrand videregående skole
- Ny sentrumsnær Sande videregående skole
- En videregående skole med én skoleadministrasjon, men skoleaktivitet på to adresser
2022 (juni): Vedtak i hovedutvalg for utdanning og kompetanse
«Saken legges fram som en orienteringssak. Fylkesdirektøren vil avklare hensiktsmessig framdrift og politisk behandling av saken parallelt med at vi bygger nye fylkeskommuner i Vestfold og Telemark.» (sak 41/22)
Mars–juni 2022: Den rådgivende gruppa har fire møter
Den rådgivende gruppa hadde til sammen fire møter. Gruppa jobbet ut et grunnlag for hvordan en ny skole i nordfylket kunne bli. Sammen jobbet gruppa frem et forslag til et elevgrunnlag på ca. 750 elever og et skoletilbud. I tillegg drøftet gruppa fem alternativer, og det ble særlig lagt vekt på elevenes synspunkter og innspill fra ansattes representanter. En kompetent, aktiv og engasjert næringsforening deltok også i arbeidet.
Parallelt har fylkesdirektøren dialog med Holmestrand kommune om saken.
Mars 2022: Fylkeskommunen etablerer rådgivende gruppe
På bakgrunn av fylkestingets vedtak i november 2021 gjenopptok fylkesdirektøren arbeidet med å vurdere Sande videregående skole og Holmestrand videregående skole.
Det ble etablert en rådgivende gruppe for dette arbeidet. Gruppa var sammensatt av elevrepresentanter, tillitsvalgte, verneombud og rektorer fra begge skoler, samt leder for Holmestrand næringsforening. Fra fylkeskommunens administrasjon deltok representanter fra fagfeltene opplæring, mobilitet og eiendom.
Den rådgivende gruppa bidro gjennom bred involvering og medvirkning til at sakens alternative løsninger ble tilstrekkelig belyst med sine fordeler og ulemper.
2021 (november): Vedtak i Vestfold og Telemark fylkesting
«Fylkestinget ber fylkesdirektøren foreta ny vurdering av Sande vgs og Holmestrand vgs. Arbeidet skal være en oppfølging av mulighetsstudie, viser her til vedtaket fra Vestfold fylkeskommune 13/12-2018. Saken må belyse fordeler og ulemper ved å slå sammen til en samla skole, eller f.eks. ha felles administrasjon med to avdelinger. Det er viktig at det legges opp til god dialog med kommune og lokalt næringsliv i arbeidet. Saken legges fram for hovedutvalget for utdanning og kompetanse innen utgangen av 2023.» (sak 165/21)
2018 (desember): Vedtak i Vestfold fylkesting
«Holmestrand og Sande videregående skoler opprettholdes som i dag. Det må sikres et bredt linjevalg også i nordre Vestfold. Basert på erfaringer fra endrede elevpreferanser fra Svelvik-elever og innsøking til nye Horten vgs gjøres en ny vurdering av skolestrukturen for nordre Vestfold, senest ved utgangen av 2023.» (sak 103/18)
Oppdatert: 27.08.2024 kl.15:24