Høyere yrkesfaglig utdanning – studietilbud i Vestfold
Høyere yrkesfaglig utdanning eller fagskoleutdanning er et fullverdig alternativ til høyskole- og universitetsutdanning, og har en faglig bredde tilsvarende høyskoleutdanning.
Kompetansen du får ved fagskolen har direkte nytteverdi i arbeidslivet, og studiet er ofte tilrettelagt slik at du kan ta utdanningen ved siden av jobben.
Det finnes både offentlige og private fagskoler. Betegnelsen fagskole og fagskoleutdanning kan kun benyttes om godkjente tilbud. Utdanning man tar ved fagskolen måles i studiepoeng og man får karakter etter bokstavsystemet.
For å komme inn på fagskole må du ha fullført videregående opplæring med yrkesfaglig kompetanse eller generell studiekompetanse, eller du kan få opptak basert på realkompetanse.
Fagskoletilbud
Fagskolene har tilbud om undervisning på skolen, nettstudier og en kombinasjon av dette. I vårt fylke finnes det flere offentlige og private fagskoler. Det gis studietilbud innen flere fagområder:
Studenter kan søke studieplass via Samordna opptak, eller direkte ved den enkelte skole.
Studiesteder som tilbyr godkjente fagskoleutdanninger i Vestfold
Fagskolen Vestfold og Telemark (fylkeskommunal)
Fagskolen aldring og helse (statlig)
Det finnes også informasjon om fagskoletilbudet på utdanning.no
Har du spørsmål om den enkelte utdanning og hva som kan passe for deg, ta kontakt med den aktuelle skolen direkte eller med Karrieresenter Vestfold.
Fagskoletilskudd
Om tilskuddordningen
Fylkeskommunen forvalter driftstilskudd til høyere yrkesfaglig utdanning. I dag er det Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) som har ansvar for tildelingen til fylkeskommunene. Les mer om Driftsmidler til høyere yrkesfaglig utdanning. Orientering om tilskuddsordningen og Kunnskapsdepartementets reviderte retningslinjer per 12. juni 2024, gir viktige føringer for fylkeskommuner og fagskoler.
Midlene fylkeskommunen får fra HK-dir fordeles videre til private og fylkeskommunale fagskoler i eget fylke. Prinsipper og kriterier for tildeling er vedtatt i Fylkestinget 10.september 2024, i sak 112/24.
Når en fagskole aksepterer et tilskudd til drift fra en fylkeskommune, godtar de samtidig at fylkeskommunen får tilgang til fagskolens student-data i DBH-F. Fylkeskommunen skal ha en slik tilgang så langt det er nødvendig for å forvalte tilskudd til drift av fagskoler på en god måte.
Hvem kan søke?
Alle fagskoler med studiested i Vestfold kan søke om tilskudd til NOKUT-akkrediterte høyere yrkesfaglige utdanninger. Fagskoler med nettutdanning, uten fysiske samlinger, skal søke driftstilskudd i det fylket skolen har hovedkontor, med mindre det er gjort egne avtaler.
Søknadsfristen og behandling
Søknadsfristen for studier med oppstart i studieåret 2025/2026, er 1. november 2024.
Søknadene blir behandlet senest ved utgangen av desember samme år.
Formål
Driftstilskuddet til fagskoler skal stimulere til god kvalitet og gjennomføring i høyere yrkesfaglig utdanning. Tilskuddet skal også bidra til å dekke kompetansebehovene i samfunnet. Kunnskapsdepartementet har fastsatt fire mål for tilskuddsordningen:
Høy kvalitet i høyere yrkesfaglig utdanning.
Relevant høyere yrkesfaglig utdanning som svarer på kompetansebehovet i arbeidslivet.
God tilgang til høyere yrkesfaglig utdanning i hele landet.
Effektiv og veldrevet fagskolesektor.
Hva kan støttes?
Fylkeskommunen skal sørge for at det tilbys akkreditert høyere yrkesfaglig utdanning i samsvar med behovet for kompetanse, lokalt, regionalt og nasjonalt.
Hvilken kompetanse arbeids- og næringslivet i fylket etterspør, vil være førende for hvilke høyere yrkesfaglig utdanningstilbud som vil bli prioritert ved tildeling av tilskudd.
I forvaltningen av tilskuddsordningen legges det vekt på likeverdig behandling av private og offentlige fagskoler. Tilskuddet skal komme studentene til gode og skal dekke driftsutgifter for utdanninger med studiested i Vestfold.
Rapportering
Alle fagskoler skal rapportere til DBH Fagskolestatistikk. Det er flere frister gjennom året.
Prinsipper for tildeling av tilskudd
- Forvaltningen av de midlene over statsbudsjettet må se tilbyderne og studietilbudene under ett, og velge aktører og tilbud som best ivaretar det totale behovet i regionen. De kompetansepolitiske planene som vedtas i fylkeskommunen vil være retningsgivende.
- Tilskuddsforvaltningen skal vektlegge likebehandling av private, offentlige og fylkeskommunale fagskoler. Fagskolene skal møte likeverdige saksbehandlingsprosesser som er transparente og forutsigbare. Det skal også legges vekt på økonomisk forutsigbarhet for tilskuddsmottakerne.
- Dersom fylkeskommunen vil gjøre omprioriteringer av tilbud, må dette varsles tidlig av hensyn til fagskolenes planlegging av tilbudsstruktur og ressursbehov.
- Tilbud det søkes tilskudd til skal være forankret i arbeidslivets kompetansebehov og regionale eller nasjonale kompetansestrategier. I utlysning av tilskuddsmidler beskrives kriterier for tildeling.
- Tilskuddet av driftsmidler til fagskolene utbetales med 100% fordelt på tre ganger i året for å gi størst økonomisk forutsigbarhet. Innen 31. januar utbetales tilskuddet for våren og senest 15. september utbetales 50 % av høsttilskuddet, basert på studenttallet pr 31. august. I løpet av oktober utbetales resterende av høsttilskuddet avregnet etter offisiell telling av studenter 1. oktober.
- Administrasjonen skal gjennom dialog med fagskoler som har fått driftstilskudd, bidra til å sikre god kvalitet og høy gjennomføring.
- Fylkeskommunen kan tildele driftsmidler til fagskoleutdanninger der det ikke praktiseres egenbetaling for studentene. Betalende studenter og studenter som får utdanningen dekket gjennom fylkeskommunens driftstilskudd, skal ikke gå i samme klasser hvor det kreves fysisk oppmøte på hel- eller deltid.
- Tildeling av tilskudd til fagskoleutdanning fordeles etter en administrativ behandling. Til grunn for vurderinger og prioriteringer av søknadene skal det ligge en mest mulig objektiv vurdering i forhold til vedtatte kriterier. Resultatet av tildelingene legges frem som politisk sak.
- Tilbyderne skal informeres om retten til å klage på vedtak og prosedyrene for å klage på tildelingen. Klagerett gjelder ikke fagskoler hvor Vestfold fylkeskommune er eier eller deleier.
- Studieplanene skal ligge tilgjengelig på skolens nettside for kommende studieår når det åpnes for søknad på skolenes nettsider. Studieplanene skal merkes med studiets navn og oppstartsår. Vesentlige endringer av studieplanen etter dette tidspunktet må skriftlig avtales med studentene og varsles fylkeskommunen.
- Oppdatert og utfyllende informasjon om alle utdanningstilbud det gis driftstilskudd til, skal publiseres på utdanning.no.
- Innen 31. juli hvert år skal skolen sende siste årsrapport/kvalitetsmelding til fylkeskommunen etter at denne har bli behandlet av styret.
- Satser pr. 15.september 2024 for 60 studiepoengproduksjon:
- Maritime fag, kroner 158 000
- Tekniske fag, kostnadskrevende, kroner 90 600
- Øvrige fag, kroner 84 300
Kriterier for tildeling av tilskudd
Behovet for kompetanse vil være førende for tilskudd til eksisterende og nye utdanninger.
Prioriteringer:
- Utdanninger som er i tråd med målsetninger i fylkets regionale kompetansestrategi og øvrige plandokumenter
- Utdanninger med fokus på bærekraft og det grønne skifte
- Utdanningene skal ha et tidsriktig innhold
- Utdanninger som er utviklet i tett samarbeid med arbeidslivet innen relevante fagområder
- Utdanninger som er viktige for en større region eller på nasjonalt nivå
Studietilbud som er NOKUT godkjent eller akkreditert av skolen selv (områdeakkreditering) innenfor følgende områder kan tildeles driftsmidler (i ikke-prioritert rekkefølge):
- helse- og oppvekstfag
- tekniske fag og industrifag
- Informasjons- og kommunikasjonsteknologi
- økonomiske og administrative fag
- samferdselsfag
- reiseliv- og matfag
- naturbruksfag
Utdanningene kan være tverrfaglige innenfor disse fagområdene og bør ha fokus på grønn omstilling tilpasset utdanningen, ha et tidsriktig innhold og gjennomføring med en digital forankring.
Søknader om nye studieplasser må synliggjøre behovet for utdanningene lokalt, regionalt og nasjonalt og belyse relevante temaer knyttet til studiekvalitet, gjennomføring, samarbeid med arbeidslivet osv. Utdanningene som mottar driftstilskudd, må synliggjøres på utdanning.no.
Det må ikke søkes støtte til pågående studier/studentkull, som allerede har finansiering fra studiestart.
Alle fagskoler skal rapportere til DBH Fagskolestatistikk. Det er flere frister gjennom året. På bakgrunn av behandling av søknadene vedtar fylkeskommunen tildeling av tilskuddet. Vedtak om tilskudd er å regne som et enkeltvedtak etter lov om behandlingsmåten i forvaltningssaker forvaltningsloven, §28).
Fylkeskommunen vil opplyse om at søkere ikke har krav på midler selv om kvalifikasjonskravene (minimumskravene) er oppfylt. Utlysning av midler innebærer konkurranse, noe som betyr at ikke alle nødvendigvis vil få midler. Enten fordi oppstilte krav vurderes til ikke å være oppfylt, eller fordi man under vurdering av det enkelte studietilbuds aktualitet og /eller avveining mellom studietilbud ikke finner grunn eller redusert grunn for å tildele midler (prioriteringer under forvaltningens frie skjønn).
Private fagskoler som mottar offentlig tilskudd, skal la tilskuddet og egenbetaling komme studentene til gode. Private fagskoler som mottar offentlig tilskudd kan ikke foreta utdelinger. (I henhold til Lov om høyere utdanning, §29, 4.ledd)
En eventuell egenbetaling, av begrenset størrelse, skal føres inn i søknad om driftsmidler.
Klage
Klageadgang, jfr. Retningslinjer for tilskudd til drift av fagskoler pkt. 7 klage av Kunnskapsdepartementet: Private fagskoler kan klage på fylkeskommunenes vedtak om tilskudd, jf. forvaltningsloven §28.
Klageinstansen for fylkeskommunens vedtak er Særskilt klagenemnd i Vestfold fylkeskommune. Fylkestinget har delegert slik klagebehandling til særskilt klagenemnd. Innkomne klager vil bli behandlet i henhold til egen prosedyre.