Vikingveien

Vikingskip seiler
Vikingskipet Saga Farmann under fullt seil Foto: Rune Nordseter

Publisert:

04.09.2024

Oppdatert:

21.10.2024 kl.09:11

vikingveien er ikke en fysisk vei, men en guide til opplevelser av natur, kultur og historie i Vestfold og Telemark. Vikingtiden har satt mange spor i dette området. Nå kan du følge i vikingenes fotspor - på vikingveien.

 Vikingveien er et konsept som binder sammen kulturmiljøer fra vikingtiden, formidlingssteder, foreninger og frivillig miljø på en slik måte at de formidler kunnskap og opplevelser på en enhetlig og levende måte.

Vikingveien i Vestfold gikk fra Borre i Horten til Mølen i Larvik, men er i dag også et samarbeid med Telemark fylke og dekker strekket helt opp til reinsdyrenes rike på Hardangervidda. 

Med en slik forlengelse pekes det ut en reiserute gjennom alle vikingtidens økonomiske soner fra hav til høyfjell. Transport av varer fra innlandet til kyst, urbanisering, maktsenter og jordbruk. Handelssteder som Kaupang og Gokstad ble etablert og lagt ned, mens andre markeder utviklet seg til byer, slik som Tønsberg og Skien.

Kunnskapsoppbygging for Vikingveien er lagt i en seminarrekke. Til seminarene følger en publikasjon som sikrer at det faglige innholdet fra seminarene blir tilgjengelig for videre forsking, guider og for lokalbefolkningen. Fylket finansierer trykkingen, mens frivillige miljø står for salget og inntektene tilfaller dem. Seminar og publikasjon følger steder og tema langs vikingveien som trenger faglige byggeklosser.

 

ringnål LOGO copy.png