Når arkeologer headbanger: Midgardsblot Metal Festival i Borre

Konsert i mytiske omgivelser. Foto: Rune Nordseter

Musikkfestivalen Midgardsblot arrangeres hvert år på et viktig arkeologisk viktig område, og vitenskapelige foredrag er en del av programmet.

Det meste av året ligger de monumentale gravhaugene på Borre i Horten kommune uforstyrret i kystlandskapet ved Oslofjorden.  Stedet er nasjonalpark og åpent for publikum.

Her finner du barnevogner, joggere, syklister, turgåere, barnehagegrupper. Det spilles Fotball og frisbee, ivrige fotografer finner sine motiver. Skoleklasser med matpakker om våren og akebakke ned de snødekte gravhaugene om vinteren.

Kort sagt: Denne monumentale kirkegården brukes fremdeles mye i dag, haugene ble bygd for å trekke oppmerksomheten dit, og det virker fortsatt. Like ved haugene ligger Midgard vikingsenter som har de høyeste besøkstallene av alle museer i fylket.

Festivaltid

Hvert år rundt den andre helgen i august er imidlertid idyllen over, og blodet renner i Borre. Den lille, men fine og ganske internasjonale metallfestivalen Midgardsblot reiser telt i landskapet rundt Borre, og med det kommer metallfans fra hele verden.

folk på en grusvei, bak et gjerde er det mange telt.
Festivalcampen. Foto: Stine Marie Schmedling

Forøvrig betyr blot ikke blod, men offer. Midgardsblot er Midgards offerfestival - selv om Midgards navn bare kommer fra Midgard vikingsenter som ligger på stedet.  Hvis du følger denne logikken, betyr navnet på festivalen faktisk offerfesten for museet.

Starten

Midgardsblot ble grunnlagt av Runa Strindin og i 2020 arrangeres festivalen for sjette gang. Egentlig er det en metalfestival, men den tiltrekker seg forskjellige subkulturer, fra historisk interesserte Viking-fans til death metal-fans. Det musikalske programmet er derfor veldig spredt, du kan høre norsk folkemusikk og growling (brølesang) samme kveld.

en dyreskalle brukt som pynt i en skog
Det er fullt av stemningsskapende elementer i skogen under festivalen. Foto: Stine Marie Schmedling

Hvert midgardsblot blir åpnet med et faktisk blot, dvs. et offerritual, det er ekte dyreblod å smøre seg med, og man sikrer hverandre vennskap og gode stunder for festivalen de neste tre dagene. 

Midgardsblot.no

At en festival og en teltleir med alkoholbruk og påfølgende -ikke alltid gjennomtenkte handlinger kan finne sted på et arkeologisk viktig sted, er kanskje overraskende. Scenen og teltleiren er riktig nok ikke er bygget direkte på gravhaugene, men omkranser gildehallen, rekonstruksjonen av en vikingtidshall som ligger på området.

Fra arkeologi til metall

Hva har en metalfestival å gjøre med arkeologi, spør du kanskje, helt til du ser hvordan arkeologer og historikere fra kulturarv (inkludert sjefen) tar på seg metallband-T-skjorter for å holde foredrag om arkeologi på Midgardsblot og deretter headbange litt.

masse mennesker i en døråpning
Stinn brakke under foredragene! Foto: Stine Marie Schmedling

Siden starten har Midgardsblot fått økonomisk støtte av kulturarv i Vestfold og Telemarkfylkeskommune, på den ene siden som et musikkarrangement (som ikke er så uvanlig) og på den andre siden for kunnskapsoverføringen - en viktig del av oppgaven vår innen kulturminnevern.

På festivalen arrangeres det nemlig foredrag fra kl 11 til 16 i spesialkonstruerte telt og på Midgard vikingsenter. En ikke ubetydelig del av foredragene er dedikert til historiske og arkeologiske temaer og holdes på et høyt nivå av forskere, museumsmedarbeidere og naturvernere.

Midgardsblot 2019 omfattet blant annet Unn Pedersen, professor i arkeologi ved Universitetet i Oslo, om "Urban Viking Women: Life in Kaupang in Skiringssal", Anne Kalvig, professor i religionsvitenskap ved Stavanger Universitet, om "Back to Blood: Pursuing a Future fra den norrøne fortiden "og leder for kulturarv Terje Gansum snakker om" Haller, hauger og skip på Borre - nye arkeologiske metoder avslører en ny forståelse ".

Kunnskapsfestival?

Den som tror at ingen kommer til foredragene, tar feil. Teltene er så fulle at festivalledelsen må organisere nye steder i år; Guidede turer til gravplassen foregår i alle værforhold fordi interessen er så stor.

folk på foredrag i regnet.
Været er ikke til hinder hvis kunnskapstørsten er stor nok. Foto: Stine Marie Schmedling

Stine-Marie Schmedling, som som er fylkeskommunens kommunikasjonsledd til festivalen og museet er begeistret: -Festivalgjengerne er ekstremt interessert i Borre og dens historie, det diskuteres med hverandre, men også med ekspertene på stedet. Folk er glade for å kunne oppleve det i en så spesiell setting. Det er veldig rent og ryddig i parken under festivalen. Jeg har sett publikum plukke søppel på vei til og fra campen som en ryggmargsrefleks. Dette publikumet har en grunnleggende respekt for området de bruker.

Midgardsblot et interessant og vellykket eksempel på at det er forskjellige måter å formidle kunnskap på, også de som ved første øyekast virker uortodokse. Alt du trenger er interesserte lyttere og litt fantasi.

Bilder fra Festivalen

Alle detaljer er gjennomtenkt på Midgardsblot. Foto: Stine Marie SchmedlingPorttårnet er helt nytt, den riktige patinaen kommer etterhvert. Foto: Rune NordseterNorges kuleste rockescene? Foto: Stine Marie SchmedlingMetalyoga må til! Foto: Stine Marie SchmedlingVikinger og blot er stas for store og små. Foto: Stine Marie Schmedling

Fra metall til arkeologi

En annen effekt av Midgardsblot og andre markeder på Borre er at folk mister ting, smykker og annet metall. Hva skjer med et kulturmiljø og sporene i bakken når ny bruk blandes med den opprinnelige bruken? På Borre er det også kjent opplysninger om arkeologiske strukturer innenfor selve aktivitetsområdet.

vikingtelt som salgsboder
Hva mistes på bakken under et moderne vikingmarked, og hva kan det fortelle oss om markedene i jernalderen? Foto: Rune Nordseter

Fylkeskommunen foretok derfor i 2017 og 2018 metallsøk på festivalområdet.   Målet med arbeidet var å få et bedre grunnlag for å vurdere sannsynligheten for at kopier av arkeologiske gjenstander (replikaer) havner i jorden på områder som er automatisk fredet. Det ble så laget rapport som er ment som en oversikt over funnene og en belysning av enkelte problemstillinger som arbeidet har brakt opp. Vi ville fastslå om det ligger eldre gjenstander i området som tilsier at det er faglig problematisk å arrangere marked i dette området.

Det var også viktig å fjerne eventuelle replikaer så fort som mulig, for å unngå at de senere blir oppfattet som autentisk jernaldermateriale, og slik forstyrrer arkeologifaglige vurderinger. Denne kunnskapen kan vi bruke i andre områder med samme problemstilling, og den kan hjelpe oss å forstå funnspredning fra jernaldermarkeder på en ny måte.  Du kan lese mer og laste ned rapporten her:

Svartmetallsøk på Borre

Av:

Petra Schneidhofer, Rune Nordseter

Publisert:

04.02.2020

Oppdatert:

10.06.2020 kl.16:01