Store steinmonumenter i Europa
Du har kanskje sett steinsettinger og bautasteiner i tegneserien om Asterix og Obelix? På kontinentet og De britiske øyer finnes det store steinkonstruksjoner hvor lange steiner er satt på høykant i jorda. I Frankrike og England kalles de menhirer (fransk og engelsk: lang stein). Den største ligger i Carnac i Frankrike. Den er datert til 5000 f.Kr. Lignende steinkonstruksjoner i England, som Stonehenge, har man sett som kultiske plasser, kanskje også som steder der folk kunne observere himmellegemer.
Døden, graven og skipet
Istrehågans steinsettinger ligner litt på steinsettingene på kontinentet og på De britiske øyer. Men de har ingenting med hverandre å gjøre. Steinsettingene på Istrehågan er graver. To av de fem steinsettingene har form som skip. Et viktig forhistorisk symbol i og utenfor dagens Norge.
På begynnelsen av 1960-tallet gravde arkeologene i steinsettingene. De fant brente beinrester i alle sammen. I tillegg fant de spillebrikker av bein, leirkarskår, bjørneklør og rester av kull som det gikk an å datere. Funnene er gaver lagt ned med den døde. De beviser at steinsettingene er graver. De er datert til 400-550 etter Kristus, det vil si den delen av jernalderen som kalles folkevandringstid.
Lignende gravanlegg finnes også i Sverige. Ved Blomsholm tett ved Strømstad ligger en av de største skipsettingene vi kjenner i Skandinavia.
Steinsettingene på Istrehågan ble restaurert av Tjølling Historielag etter utgravningene på 1960-tallet.
Slik finner du Istrehågan
Har du lyst til å legge turen til Istrehågan, så bør du kikke litt på kartet først. Det er dårlig skiltet ut dit. Det er ikke lagt til rette for bussbesøk, men det er enkel tilgang til kulturminnet med en liten parkeringsplass like ved. Derfra er atkomsten enkel for bevegelseshemmede også. Her har vi lagt inn ruten fra Sandefjord på kartet. Du kan trykke på kartet for å komme til google maps.
Vi oppfordrer alle som kommer med bil og kan gå et lite stykke, om å parkere på skiltet parkeringsplass i Furustadlia 45.