Beitedyr i fredete i kulturmiljøer


Publisert:

14.08.2024

Oppdatert:

08.11.2024 kl.12:00

Mange steder i Vestfold bidrar beitedyr til at vi kan nyte synet av åpne og flotte kulturlandskap. Beitedyr får også spise seg mette i flere nasjonalt viktige kulturmiljøer.

Kulturarv har skjøtselsavtaler med flere dyreeiere i fylket for å realisere skjøtsel ved hjelp av beiting. Dyreeierne transporterer da dyra til kulturminnene og lar de oppholde seg der i noen måneder. Blant annet har vi avtaler for storhaugmiljøet fra vikingtid i Borreparken i Horten. Der går den historiske og spesielle arten gammelnorsk spælsau.

Les mer om Gammelnorsk spelsau

Bilde 1. Husdyreiere Anne Kirsti Nilsen og Preben Fossas. Foto CSE.jpg
Husdyreiere Anne Kirsti Nilsen og Preben Fossas. Foto Cathrine Stangebye Engebretsen

Vi har avtale med en annen eier av gammelnorsk spælsau i et unikt ødegårdsmiljø fra middelalderen i Vassås i Holmestrand. Tønsberg kommune har også avtale om slike sauer på Slottsfjellet. På Kaupang i Larvik lar vi beitearealene fremdeles hvile i 2024 etter mange år med intensivt beite. Arealene slås isteden til hestefor. På Mølen skal et prøveprosjekt for kystgeit i gang høsten 2024.

Les mer om kystgeit

454397483_1101577028182752_7248849151108008568_n.jpg
Kystgeit

Formålet med beitingen er å holde markarealer åpne og tilrettelegge for formidling og opplevelse av kulturminnene. Beitedyra forhindrer ikke bare gjengroing med trær, busker og høye vekster, de setter også et spesielt vakkert preg på områdene. Resultatet blir et levende og «mer naturlig» miljø som vi ikke kan få til med maskinell skjøtsel. Dyras skjøtsel stimulerer også visse former for vegetasjon og artsmangfold.

I noen beitearealer bør eller må man gå etter med såkalt beitepussing for å ta vekster dyra ikke vil spise, for ulike dyr har sine favoritter i plantematfatet. Kyr foretrekker andre planter enn hvit sau, og gammelnorsk spælsau har en annen favorittkost enn den hvite sauen.

For noen år siden kom også kystgeit tilbake til Vestfold. Geitene liker kratt og løvverk og er derfor perfekte for den høyvokste vegetasjonen som har etablert seg de siste tiårene på Mølen. Nå skal vi se om geitene kan hjelpe oss med å få tilbake det åpne landskapet der. Vi opplever at folk setter pris på å møte dyra i kulturmiljøene, og at de er en attraksjon i seg selv. Kulturarv er veldig takknemlig for samarbeid med eiere og dyr!

For spørsmål, ta kontakt med vår rådgiver:

Cathrine Stangebye Engebretsen

Prosjektleder og rådgiver for skjøtsel og tilrettelegging av arkeologiske kulturminner, historiske grøntanlegg, pilegrimsled og kulturminner fra andre verdenskrig. Kontaktperson for Regionalt miljøtilskudd, Utvalgte kulturlandskap og Færder Nasjonalpark.

cathrine.engebretsen@vestfoldfylke.no

98883046