Nytt leselystprosjekt for de minste

Forsidebildet på den nasjonale leselyststrategien 2024-2030

Publisert:

19.03.2025

Oppdatert:

25.03.2025 kl.06:26

Med den nasjonale leselyststrategien ble leselyst blant de minste barna for alvor satt på agendaen. Nå skal fylkesbiblioteket og DKS-teamet i fylkeskommunen jobbe sammen med bibliotekene om et nytt prosjekt for å skape leselyst blant barnehagebarn. Målet er å fremme interessen for høytlesing, og å utforske hvordan litterære forestillinger kan forsterke effekten av en felles lesekampanje i regi av bibliotekene.

Vestfold er et lite fylke med få kommuner, og har lang tradisjon for samarbeid mellom folkebibliotekene og fylkesbiblioteket om felles kampanjer og tiltak. Sommerles.no startet i Vestfold i 2014, og har etter hvert spredt seg til å bli en nasjonal suksess. Det samme er tilfelle for Den kulturelle skolesekken (DKS), som startet opp i Sandefjord i 1997. Både Sommerles og DKS retter seg i hovedsak mot barn i grunnskolen. I tråd med leselyststrategiens mål om å skape lesekultur fra tidlig alder, ønsker vi nå å bygge bro mellom DKS i barnehage og bibliotek, og jobbe sammen for å skape leselyst hos de minste.  

Lesekampanje med høytlesing på agendaen 

Som prosjekteiere av Sommerles har vi gjennom flere år fått tilbakemeldinger fra foreldre som ønsker en egen lesekampanje for de aller minste barna. I 2022 startet Sandefjord bibliotek en kampanje kalt 100 bøker før du er 6 år - en slags enkel, analog utgave av Sommerles. Kampanjen skal inspirere foreldre til å lese høyt for barna, og målet er å rekke igjennom 100 bøker før de starter på skolen. Med kampanjen kommer et trykt hefte med boktips fordelt etter alder, og barna kan selv krysse av når en bok er lest. I likhet med Sommerles kommer belønningene underveis i form av små premier som hentes på biblioteket. Nå ønsker vi å gjøre dette til en felles lesekampanje for hele Vestfold, og samtidig bruke litterære formidlinger via DKS til å øke interessen for den nye lesekampanjen.  

DKS i barnehage + bibliotek = sant 

Med leselyststrategien fikk også andre aktører økt ansvar for å skape leselyst hos de minste, deriblant DKS, som koordineres av fylkeskommunen. I Vestfold fylkeskommune ønsker vi å se disse ressursene i sammenheng for å nå målet om økt leselyst og tilgang til litterære opplevelser i barnehagen. Ved å tilby profesjonelle formidlinger av høy kvalitet skal barna få oppleve litteraturformidling på et profesjonelt nivå, samtidig som de oppmuntres til å delta i kampanjen. Formidlingen skal ha en estetisk kvalitet, og barna skal oppleve at det er gøy å bli lest for!  

Prosjektet har derfor som delmål å utforske hvordan litteraturformidling i DKS kan forsterke effekten av en lesekampanje. Gjennom tiltaket ønsker vi å lage en modell for hvordan DKS i barnehage og bibliotekene kan virke sammen med et felles mål om å stimulere til økt leselyst. Vestfold er et lite fylke med korte geografiske avstander og et tett samarbeid mellom bibliotekene og fylkesbiblioteket, noe som gjør at forholdene ligger godt til rette for en slik utprøving. Det nasjonale Foreldreutvalget for barnehager har vist stor interesse for prosjektet, og deltar som ekstern samarbeidspartner.  

Vi gleder oss til å jobbe sammen om et nytt, felles leselystprosjekt i Vestfold!