Fylkesbibliotekene etablerer nasjonalt samarbeid med KS Digital

Prosjektgruppa i Digin-prosjektet
Prosjektgruppen som leverte Bibliotek24, f.v. Hilde Grefsrud, Trygve Kikut (prosjektleder), Leon Bang-Hetlevik, Bjørn Kjetil Fredriksen og Camilla Holte Wiig Foto: Foto: Arne Olav Hageberg

Publisert:

14.02.2025

Oppdatert:

14.02.2025 kl.06:44

Målet er at bibliotekene på en effektiv måte kan tilby digitale innholdstjenester av høy kvalitet.

Bibliotek24 har på kort tid vist seg som en effektiv og samlende løsning for digitale bibliotektjenester i Norge. Etter en vellykket prosjektperiode blir Bibliotek24 nå en integrert og varig del av infrastrukturen til det nasjonale bibliotektilbudet. 

Dette effektiviserer driften og reduserer kostnader for bibliotekene, samtidig som det sikrer at folkebibliotek og offentlige videregående skolebibliotek over hele landet fortsatt kan tilby digitale innholdstjenester av høy kvalitet. Overgangen til varig drift skjer i samarbeid med KS Digital, og prosjektleder Trygve Kikut ser frem til å videreutvikle tilbudet til beste for innbyggere og bibliotek over hele landet.

Prosjekt Digin og hvordan det startet

I 2021 tok daværende Vestfold og Telemark fylkesbibliotek, i samarbeid med fylkesbibliotekene i Agder og Rogaland, initiativ til Prosjekt Digin. Målet var å undersøke mulighetene for en felles, sentralisert drift og anskaffelse av digitale bibliotektjenester. Danmark hadde allerede lyktes med lignende modell i over ti år, og erfaringene derfra inspirerte prosjektet. Ved hjelp av egeninnsats fra fylkene og utviklingsmidler fra Nasjonalbiblioteket startet prosjekt Digin opp.

Forprosjektet viste raskt lovende resultater, og et hovedprosjekt ble etablert med deltakelse fra alle landets fylker. Gjennom tre år har Bibliotek24 samlet og sentralisert driften av digitale innholdstjenester for folkebibliotek og offentlig videregående skolebibliotek. 

Allerede etter det første driftsåret hadde prosjektet redusert antall avtaler som kommuner og leverandører måtte administrere med over 96 %, samtidig som besparelsene beløp seg til mellom fire og et titalls millioner kroner, avhengig av beregningsmetode. I tillegg har flere bibliotek tatt i bruk digitale innholdstjenester, og tilgangen til slike ressurser har økt betydelig.

Fra prosjekt til varig drift

Vinteren 2023/2024 tok fylkesdirektør for innovasjon og organisasjonsutvikling Knut Lindland ved Agder fylkeskommune initiativ til en arbeidsgruppe for å sikre at Bibliotek24 kunne videreføres etter prosjektperiodens slutt. Under ledelse av direktør for kultur og folkehelse Per Morten Ekerhovd ved Vestland fylkeskommune vurderte et utvalg med representanter fra fylkeskommunene, Novari og KS Digital ulike alternativer for varig drift. 

Etter en grundig vurdering anbefalte gruppen anbefalte at Bibliotek24 skulle bli en del av KS Digital, da Bibliotek24 her kan videreføre sitt arbeid for både fylker og kommuner, som en nøytral uavhengig part til selvkost og uten kommersielle egeninteresser.

Politiske vedtak i alle fylkeskommuner

Våren 2024 vedtok samtlige fylkeskommuner et strategisk samarbeid med Bibliotek24 gjennom KS Digital. Dette innebærer at fylkesbibliotekene tar ansvar for å dekke kostnadene ved samarbeidet, slik at folkebibliotek og offentlige videregående skolebibliotek fortsatt kan tilby digitale innholdstjenester som et supplement eller alternativ til den fysiske mediesamlingen.
Denne løsningen sikrer et nasjonalt rammeverk for digital informasjonstilgang til alle landets innbyggere, i tråd med den nasjonale bibliotekstrategien. Bibliotekene står med dette i en langt bedre posisjon til å følge opp Ytringsfrihetskommisjonens anbefalinger (NOU 2022:9) og ikke minst den nylig publiserte Totalberedskapsmeldingen (Meld. St. 9 - (2024 – 2025)).

En viktig milepæl for biblioteksektoren i Norge

I begynnelsen av februar 2025 besluttet styret i KS Digital å igangsette en virksomhetsoverdragelse av Bibliotek24 til KS Digital i samarbeid med Vestfold fylkeskommune. Dette markerer en ny æra for digitale bibliotektjenester i Norge, med en varig og fremtidsrettet struktur på plass. Selv om rammeverket for Bibliotek24 nå er på plass, gjenstår det fortsatt arbeid for å sikre et likt basistilbud for alle, blant annet gjennom redaktørstyrte medier, som Ytringsfrihetskommisjonen fremhever i kampen mot desinformasjon. 

I tråd med Nasjonal bibliotekstrategi

Overgangen til varig drift av Bibliotek24 markerer en viktig milepæl for biblioteksektoren i Norge. Nasjonalbiblioteket er stolt over å ha bidratt til et økt samarbeid og felles løsninger, som har styrket bibliotekene som en sentral aktør i det digitale kunnskapssamfunnet. At Bibliotek24 nå har funnet sitt varige hjem i KS Digital viser hvordan en nasjonal modell kan sikre bærekraftig utvikling av digitale tjenester, uttaler Svein Arne Tinnesand, leder for avdeling for bibliotekutvikling ved Nasjonalbiblioteket.

Bibliotek24 har vist seg som et svært effektivt tiltak for å samle og forenkle digitale bibliotek-tjenester. Vi ser frem til å videreføre dette arbeidet og sikre et bærekraftig, kostnadseffektivt og tilgjengelig tilbud for alle bibliotekbrukere, sier daglig leder Sidsel Nordhagen i KS Digital. 

Ved at Bibliotek24 nå blir en del av KS Digital vil dette gi et styrket miljø som hele kommunal sektor vil få glede av framover. Vi i KS Digital ønsker våre nye kolleger hjertelig velkommen og gleder oss til å levere tjenester til bibliotekene, avslutter hun.

Saken er også omtalt i Bok & bibliotek:
https://www.bokogbibliotek.no/aktuelt/tek-sjumilssteg-mot-betre-folkebibliotek/241812


Emneord:

Fylkesbibliotek