Økonomisk vekst har bidratt til at flere land har blitt rikere. Dette fører ikke automatisk til mindre fattigdom. Vi må redusere ulikheter mellom land, og innad i land, for å kunne skape en bærekraftig utvikling.
En rettferdig fordeling av et lands ressurser er nødvendig for å redusere fattigdom og skape stabile samfunn. Samtidig øker forskjellene mellom innbyggerne både i rike og fattige land. Det gjelder både ulikhet i inntekt og formue, og i tilgang til skole, helsehjelp og muligheter.
Slik jobber vi med å redusere ulikhet i Vestfold
Tannhelse og forebygging
FNs bærekraftsmål 10 Mindre ulikhet fokuserer blant annet på at alle skal ha like muligheter og redusere forskjellbehandling og fremme sosial og økonomisk inkludering (delmål 10.2 og 10.3).
Kulturelle og sosioøkonomiske forskjeller spiller en viktig rolle for tannhelsen hos barn og voksne. Øst-europeiske barn har som regel dårligere tannhelse enn flyktninger både fra Asia og Afrika. Disse pasientene og deres foreldre/foresatte trenger tilrettelagt informasjon og veiledning om hvordan de selv kan ivareta sin egen og sine barns tannhelse, ikke minst på grunn av språkbarrierer.
Fylkeskommunen skal i 2020 styrke utadrettet og helsefremmende arbeid. Helsepersonell, barnevernspedagoger, lærere, foreldre og brukere skal tilbys informasjon og bevisstgjøres om nødvendige kostholdsvaner og tann- og munnhelse for alle faser i livet.
Les mer om:
Lær mer om ulikhet
Temaside om fattigdom
Statistikk: IHDI-indeks avslører forskjellene
Statistikk: Befolkning under nasjonal fattigdomsgrense
Statistikk: Bistand mottatt
Undervisning om bærekraftig utvikling
Temaside om menneskerettigheter
Oppdatert: 10.11.2023 kl.11:03