Vestfoldskoler er klare!

Elever som leker ute og er med på en aktivitet.
Foto: Eli Haraldsen

Av:

Ellen Just Hansen

Publisert:

23.04.2025

Oppdatert:

23.04.2025 kl.08:37

Statsråd Kari Nessa Nordtun etterlyser skoler som undersøker effekten av fysisk aktiv og praktisk undervisning. Disse skolene finner hun i Vestfold. Her har vi verdifulle erfaringer som kan bringe diskusjon videre fra «om det fungerer» til «hvordan det fungerer».

Liv og røre programmet bidrar til at barn og unge får en mer inkluderende, aktiv og helsefremmende skole- og SFO-hverdag. Her legges det til rette for mer fysisk aktivitet, sunne og inkluderende måltider og et godt psykososialt miljø.

Tilbyr barna en mer praktisk og meningsfull skolehverdag

Stortingsmeldingen "En mer praktisk skole: Bedre læring, motivasjon og trivsel på 5-10 (Meld. St. 34 (2023-2024)", vektlegger at en mer aktiv og variert læring i skolen er det viktigste grepet for å snu den negative utviklingen i dårligere trivsel og læringsresultater. En mer praktisk og utforskende læring kan gjøre skolen både mer meningsfull og motiverende for elevene. Det er det behov for når ensomhet, psykiske plager og dalende skolemotivasjon er en del av bildet for barn og unge i Vestfold (Ung i Vestfold, 2024).

Liv og røre gir skolene verktøy som kan bidra til å redusere denne trenden. Samtlige lærere og ansatte i Larvik kommune og Tønsberg kommune har fått opplæring i undervisningsmetoden fysisk aktiv læring (FAL) gjennom Liv og røre-programmet. FAL er en læringsmetode hvor elevene er fysisk aktive mens de lærer og kan være med på å gjøre undervisningen mer aktiv og praktisk, samtidig som det understøtter læringen til eleven og engasjement for læringsinnholdet.

Dette er vist i en forskningsstudie fra Universitet i Sørøst-Norge (USN) på Liv og røre modellen. Kilde: Utdanningsnytt. Ungdomsmeldingen:Gamle ideer gir fortsatt nye muligheter

Forskningsresultater fra USN støtter opp om erfaringer

Resultatene fra forskningstudiet fra USN peker på at elevene opplever:

  • Mer fysisk aktivitet i skolehverdagen
  • Bedre trivsel og fysisk form
  • Økt læringsglede og velvære
  • Styrkede sosiale bånd og inkluderende skolemåltider

Ambassadørnettverket sprer engasjement i skolene

Én av de store samlingene i Liv og røre er ambassadørnettverket som arrangeres hvert år. Her får rektorer, lærere og andre faglig påfyll, deler erfaringer og har en praktisk økt med fysisk aktiv læring hvor de også deler ulike undervisningsopplegg med hverandre.

Lærerne fremhever at det viktigste med Liv og røre er at det bidrar til inkludering og bedrer relasjoner mellom elever og lærere og mellom elevene. I tillegg bidrar Liv og røre til variasjon og aktiv læring, som er viktig for å få med så mange som mulig. 

Vi trenger kunnskap om hvordan det fungerer!

Statsråd Kari Nessa Nordtun og Stortingsmelding 34 «En mer praktisk skole», etterlyser skoler som skal undersøke effekten av fysisk aktiv og praktisk undervisning. Effekten av mer praktisk undervisning vet vi allerede mye om. Det vi trenger nå, er å gå et steg videre! Tiden er inne for å bevege diskusjonen forbi «om det fungerer» og heller se på «hvordan det fungerer». Her har vi verdifulle erfaringer fra vårt arbeid i Vestfold og Telemark, som kan gi en pekepinn på hvor veien bør gå videre. Kunnskapsministeren etterspør pilotskoler – de finnes allerede!  

Se hvordan en dag med fysisk aktiv læring ser ut på Vear barneskole i Tønsberg: Løper og lærer samtidig: – Veldig gøy!

For mer informasjon om Liv og røre, besøk Vestfold fylkeskommunes nettsider: Liv og røre i grunnskole