Vestfoldplanen til politisk behandling i desember

Gammel fyrlykt
Vippefyret på Verdens Ende Foto: Christian Brekke / Vestfold fylkeskommune

Av:

Christian Brekke

Publisert:

19.11.2024

Oppdatert:

19.11.2024 kl.15:21

18. desember skal fylkestinget behandle Vestfoldplanen - Regional planstrategi for 2024-2027. Planen, som er fylkeskommunens overordnede styringsdokument, setter retningen for samfunnsutviklingen i Vestfold de neste fire årene.

Vestfold fylkeskommune har utarbeidet en ny regional planstrategi, kjent som Vestfoldplanen, som nå skal til politisk behandling i fylkestinget den 18. desember. Planen er et resultat av omfattende samarbeid og medvirkning fra kommuner, statlige organer, næringsliv og frivillige organisasjoner i fylket.

Det kom inn 29 høringsuttalelser, etter en høringsperiode på 14 uker og alle innspill er behandlet.

«Forslaget til ny regional planstrategi for 2024-2028 med foreslåtte endringer gir en god beskrivelse av utfordringer i fylket og setter gode fylkesmål og hovedmål for perioden»

- Toril Eeg, fylkesdirektør

Hovedmål og prioriteringer 

Vestfoldplanen er strukturert etter de tre bærekraftsdimensjonene med egne kapitler for henholdsvis sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft. I tillegg har planen et kapittel om samfunnssikkerhet og beredskap. Samarbeid er et viktig virkemiddel for å nå målene, og er beskrevet innledningsvis.

Det er utarbeidet fylkesmål for hver av de tre bærekraftsdimensjonene. I fylkestingets vedtak (18. juni 2024, sak 62/24) ble utenforskap identifisert som fremste utfordring, og fylkesmålene er satt etter prioritert rekkefølge:

  1. Vestfold er et inkluderende fylke med høy samfunnsdeltagelse. 
  2. Vestfold er et attraktivt fylke som tilrettelegger for høy verdiskaping. 
  3. Vestfold er et fylke som tar vare på natur, Oslofjorden og klima.

Denne prioriteringen innebærer at noen utfordringer og tematikker vil få ekstra fokus og oppmerksomhet i valgperioden. Selv om målene er satt i prioritert rekkefølge, betyr ikke det at de alltid vil veie tyngst i ulike beslutninger. I hver enkelt sak må målene vurderes i sammenheng og balanseres mot hverandre og mot andre hensyn, for å sikre en helhetlig og bærekraftig utvikling. 

Medvirkning og samarbeid 

Utformingen av Vestfoldplanen har involvert bred medvirkning fra ulike aktører. Det har vært arrangert flere dialogmøter og høringskonferanser for å sikre at planen reflekterer behovene og ønskene til fylkets innbyggere og samarbeidspartnere.

Ungdomsmedvirkning har også vært en viktig del av prosessen, med innspill fra fylkeskommunens ungdomsråd.

Se bilder og oppsummeringen av høringskonferansen 20. august

Veien videre for Vestfoldplanen

Etter politisk behandling i fylkestinget vil Vestfoldplanen fungere som et retningsgivende dokument for prioritering og samordnet innsats i fylket. Det betyr at prioriteringene skal være retningsgivende for prioriteringer både i fylkeskommunen og i kommunene.  Planen skal bidra til å styrke samarbeidet mellom offentlige og private aktører, og sikre en helhetlig og bærekraftig utvikling i Vestfold.

Planen prioriterer hvilke regionale planer og strategier som skal utarbeides eller revideres i fireårsperioden. Den mest omfattende oppfølgingen av planen vil derfor skje i forbindelse med disse planprosessene. Vestfoldplanen er fylkeskommunens første plan som legges inn i det digitale verktøyet Framsikt. Her vil målstrukturen danne overbygningen over kommende planer og føre til at det blir en rød tråd fra plan til budsjett.

Se Vestfoldplanen her

Her kan du følge prosessen rundt Vestfoldplanen

Se også

Noen av de andre sakene som behandles i fylkestinget 18. desember er:

  • Nytt politisk partnerskap (sak 167/24)
  • Ny videregående skole i Holmestrand (sak 169/24)
  • Årsbudsjett 2025 og økonomiplan 2025-2028 (sak 176/24)

Møtedokumenter og saksliste