Fylkestinget i Vestfold fylkeskommune vedtok 18. desember å sette i gang det treårige prosjektet «Våre unge Vestfold» fra 2025. Prosjektet bygger på erfaringene fra «Våre unge Larvik» og skal bidra til å forebygge utenforskap blant unge i hele fylket. Ambisjonen er å nå landets laveste andel utenforskap innen 2040.
Med samme tilnærming som i Larvik siden oppstarten av Våre unge i 2021, er målet at flere 15–25-åringer fullfører videregående opplæring og kommer seg inn i arbeidslivet.
Nå er det klart at Lin Marie Holvik, rektor ved Thor Heyerdahl videregående skole, tiltrer som prosjektleder for «Våre unge Vestfold». I en overgangsperiode vil hun også fortsette som rektor inntil en ny rektor er på plass.
Samler de gode kreftene
For å sikre best mulig forankring ble det høsten 2024 gjennomført et forprosjekt, ledet av Lin Marie Holvik. I perioden hadde hun dialog med oppvekst- og kommunalsjefer i alle kommunene, samt møter med NAV, NHO, KS og rektorene ved de videregående skolene.
Formålet var å samle innspill til hvordan «Våre unge» kan etableres lokalt og settes i gang som et treårig prosjekt fra 2025, med Vestfold fylkeskommune i førersetet.
«Våre unge Vestfold» skal legge til rette for bedre samordning og tydeligere strukturer mellom alle som jobber for at unge fullfører utdanning og får innpass i arbeidslivet. Å forebygge utenforskap er samtidig et av hovedmålene i den nye Vestfoldplanen.
− Vi må styrke koordineringen på tvers av kommuner, forvaltningsnivåer og sektorer i langt større grad enn i dag for å lykkes med inkludering og bekjempe utenforskap. Det har jeg stor tro på at vi vil få til med det treårige prosjektet, sier Liv Marit Hansen, direktør for opplæring og tannhelse i Vestfold fylkeskommune.
− Systemene må endres, ikke menneskene
Erfaringene fra «Våre unge Larvik» viser at systematisk samarbeid og forpliktende avtaler gir varige forbedringer. Nå skal samme tilnærming overføres til samtlige kommuner i Vestfold, tilpasset lokale forhold. Aktørene vil teste ulike «arbeidspakker» for å sikre inkludering, kvalifisering og relevant opplæring for unge mellom 15 og 25 år. Målet er å kartlegge behovene, finne løsninger som virkelig monner og etablere gode rammevilkår.
Forprosjektleder Lin Marie Holvik og nå påtroppende prosjektleder er opptatt av radikal tjenesteinnovasjon:
– Vi må finne bedre måter å yte tjenestene våre på, og det starter innenfra. Alle de seks kommunene i fylket, NAV, frivillige aktører, næringslivet og fylkeskommunen har både kompetansen og ressursene. Vi står overfor de samme utfordringene, og ungdommen trenger oss. Derfor må vi styrke samarbeidet, koordinere innsatsen og ikke minst lytte til dem det gjelder – våre unge i hele fylket.
– Det er systemene som må endres, ikke menneskene, sier Holvik, som har vært en del av styringsgruppen i Våre unge Larvik siden oppstarten.
Mer informasjon
Les mer fra fylkestingets møte 18. desember 2024: