Tirsdag var fylkesordfører Anne Strømøy på besøk hos helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol for å redegjøre for de erfaringer og den kunnskap man har tilegnet seg etter at man fra 2017-2023 gjennomførte prosjektet, «Vestfold på laget». I dette tidsrommet ble fylkeskommunen tilført 35 millioner, som ble videreformidlet til kommunene etter søknad. Alle Vestfoldkommunene har deltatt i «Vestfold på laget» med i alt 12 lokale prosjekter og ett interkommunalt frivillighetsprosjekt.
"Kampen om midlene"
Barn og unge prioriteres
Program for folkehelsearbeid i kommunene (2017-2027) er en tiårig satsning som skal bidra til å styrke helse og livskvalitet i befolkningen. Barn og unge er prioritert målgruppe. Programmet er et samarbeidsprosjekt mellom kommunesektorens organisasjon (KS), Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.
Programmet skal:
- Fremme lokalt rusforebyggende arbeid og bidra til å integrere psykisk helse og livskvalitet som en likeverdig del av det lokale folkehelsearbeidet, samt
- Heve kommunenes kompetanse på utvikling, implementering og evaluering av kunnskapsbaserte tiltak.
- Framskaffe kunnskap om virksomme folkehelsetiltak. Alle prosjekter skal evalueres
- Være en plattform for å utvikle et kunnskapsbasert samarbeid om folkehelsearbeidet med frivilligheten.
Alle Vestfoldkommunene har deltatt i «Vestfold på laget» med i alt 12 lokale prosjekter og ett interkommunalt frivillighetsprosjekt. Her er prosjektene som ble tildelt midler sist: Vestfold på laget - Vestfold fylkeskommune
Viktige funn
For å evaluere tiltakene som ble tildelt midler ble det etablert et kompetanseprogram der fylkeskommunen, USN og prosjektkommunene samarbeidet om tilbudet. Evalueringsløftet resulterte i et kursopplegg som har bidratt til at kommunene har kunnet evaluere sine egne prosjekter. Dette er et bidrag i å sikre kunnskapsbaserte, virksomme tiltak – som er et resultatmål for programmet nasjonalt.
Østlandsforskningen har evaluert hvordan Vestfold og Telemark fylkeskommune har fylt rollen som understøtter i programarbeidet. Et hovedfunn er at denne måten å arbeide på har hatt stor betydning for prosess og resultater i kommunenes prosjekter.
Stort utenforskap
Under møtet med statsråd Kjerkol tok fylkesordfører Strømøy også opp utfordringen rundt levekårsutfordringer som hoper seg opp på sentrale Østlandet.
-Det er fremdeles slik at man ikke oppfatter at Vestfold er en del av dette, men tvert i møte blir oppfattet som «solskinnskysten». Det er behov for å korrigere dette inntrykket og peke på at Vestfold er det fylket i landet som har størst andel unge i utenforskap, og at dette er en av de mest sentrale utfordringene som vi jobber mye med, sier Strømøy.