Video: Getty Images

Energioffensiven – jakten på fornybar energi

Vestfold fylkeskommune lanserer "Energioffensiven" – et ambisiøst initiativ for å øke produksjonen av fornybar energi. Dette kan gi betydelige økonomiske og miljømessige fordeler.

Publisert: 29.11.2024

Oppdatert: 07.12.2024 kl.09:58

Av: Christian Brekke

Vestfold står overfor utfordringer knyttet til begrenset krafttilgang og nettkapasitet, noe som hemmer næringsutviklingen i fylket og overgangen til et lavutslippssamfunn.

Flere næringsaktører flagger nå ut av regionen og flere er tvunget til å legge grønn næringsutvikling på is fordi det ikke er tilgang på nødvendig kraft. Situasjonen truer nå eksisterende og fremtidige arbeidsplasser i regionen.

Nettkapasiteten inn til Vestfold bedres tidligst i 2035.

Ifølge fylkesordfører Anne Strømøy er situasjonen mer alvorlig enn det mange sannsynligvis er klar over.

Kvinne i gul refleksvest

«Situasjonen er faktisk ganske dramatisk. Det er sånn at vi nå må si nei til næringsetableringer i fylket vårt, og det synes jeg ikke vi kan være bekjent av»

- Fylkesordfører Anne Strømøy


Foto: Rolf Marthinsen

Vurderer fylkeskommunalt energiselskap

For å møte disse utfordringene, har fylkeskommunen foreslått å etablere et fylkeskommunalt aksjeselskap eller et prosjektteam for produksjon av fornybar energi, spesielt solenergi.

– Vi har allerede kraftproduksjon med sol på 11 av virksomhetene våre, og mange av de i kombinasjon med batteri. Håpet er at hvis vi organiserer oss litt annerledes, så skal vi kunne få mer kraftproduksjon på egne arealer. Og det kan også være andre arealer utover byggene våre, sier Strømøy.

Formålet med det foreslåtte energiselskapet er tredelt 

  1. Øke energiproduksjonen i fylket ved hjelp av solcelleanlegg på fylkeskommunale eiendommer.
  2. Redusere energikostnader gjennom egenproduksjon og energieffektivisering.
  3. Fremme energieffektivisering i fylkeskommunens bygningsmasse, noe som vil avlaste strømnettet og øke energiberedskapen.

Foto: simonkr / Getty Images

Les mer om avtalen med Lede og Statnett om bruk av batteripakker på fylkeshuset i Tønsberg.

På vei mot klimamålet

Innen 2030 skal klimagassutslippene i Vestfold redusere med minst 60 prosent, noe som ligger litt over Norges lovfestede mål om minst 55 prosent reduksjon. Tilgang på kraft og fornybar energi er i alle tilfeller en forutsetning for å nå klimamålene.

Det foreslås også samarbeid med kommuner og private aktører for å utnytte eksisterende bygningsmasse og arealer til solenergiproduksjon.

«God samhandling og samarbeid med kommuner og private aktører kan bidra til å øke produksjonen av fornybar energi og fremme innovasjon og kunnskapsdeling»

- Fylkesordfører Anne Strømøy

I januar ble det installert  Solcelleanlegget på taket av fylkeshuset er på nærmere 200 kvadratmeter og forventet produksjon er ca 40 000 kWh/ år, som tilsvarer hva to vanlige eneboliger forbruker årlig. Økonomiske beregninger viser at anlegget vil ha en inntjeningstid på om lag 22 år. Solcelleanlegget vil få en positiv miljøgevinst etter nærmere 7 år. . Hensikten er primært å ha tilskudd til strømforsyning til eget bygg.

Fylkeskommunen har tidligere installert solcellepaneler på fire videregående skoler. I løpet av sommeren ble ytterlige seks fylkeskommunale bygg utstyrt med nye solcelleanlegg.  

På Horten videregående skole er anlegget så stort at man også eksporterer (selger) strøm ut på nettet.

I 2023 produserte Vestfold fylkeskommune ca 700 000 kwh, og eksporterte ca 100 000 kWh fra solenergi/solcelleanlegg.

Solcellepark langs vei

Fylkeskommunen samarbeider med Statens vegvesen og Hafslund om solcellepark langs E18 i Vestfold.

Gruppe mennesker med gule refleksvester

«Vestfold fylkeskommune stiller fylkeskommunens arealer i Stokke til disposisjon. Dette er et pilotprosjekt hvor man utforsker mulighetene for å lage en ladestasjon i kombinasjon med solcellepark langs vei. Solkraften skal brukes til ladestasjon for tungbiler, og blir landet første solcelleanlegg langs vei. Det hadde vært utrolig spennende hvis vi kunne få til noe tilsvarende langs fylkesveiene våre også»

- Fylkesordfører Anne Strømøy

Bildet er tatt i forbindelse med befaring på området som blir ladestasjon for tungtransport på Furulund kro i Stokke.

Foto: Rolf Marthinsen

Solcelleanlegget skal bygges på såkalt Med gråareal menes arealer som allerede er nedbygd natur. ved E18 ved Stokke i Vestfold. Prosjektet skal være i drift til sommeren.

Veien videre

Videre vurdering av et fylkeskommunalt aksjeselskap og et prosjektteam for produksjon og lagring av fornybar energi vil ta utgangspunkt i fylkeskommunens egne bygg og arealer, inkludert veiarealer. En slik etablering kan gi betydelige økonomiske og miljømessige fordeler, men krever nøye planlegging og risikovurdering.

Blant annet kan fylkeskommunens ulike roller som myndighetsutøver og regional utviklingsaktør føre til mulige konflikter, spesielt i forbindelse med planmyndighet, konsesjonssaker og arealforvaltning.

Dette vil inngå i de politiske vurderingene før det tas en beslutning om veien videre.

Hør fylkesordfører Anne Strømøy fortelle mer om kraftsituasjonen og vurderingene rundt et fylkeskommunalt energiselskap:

Publisert: 29.11.2024

Oppdatert: 07.12.2024 kl.09:58


Av: Christian Brekke