– Vestfold har fantastiske kulturmiljøer, og forvaltningen av dem balanserer bevaring med utvikling. Lytt til de som jobber med dette i Vestfold fylkeskommune, de har alltid kunnet sine ting veldig godt, sa riksantikvar Hanna Geiran da hun besøkte fylkestinget da de hadde møte denne uka.
Kulturminnevern handler om verdier. Mens norske byer blir likere og likere, er det de historiske kulturmiljøene som gjør at steder bevarer særpreget. I Tønsberg fikk Riksantikvaren, sammen med kulturarvseksjonen i Vestfold fylkeskommune, besøke to kulturminner som er med på å gi byen sjel, nemlig Svend Foyns arbeiderboliger og dampskipet DS Kysten.
Har jobbet jevnt
– Dette ble vurdert revet i 1975, kunne borettslagets leder, Torun Simmelhag, fortelle da riksantikvaren besøkte arbeiderboligene.
Heldigvis ble ikke bygningene revet, og i 1986 ble de fredet utvendig. I 2001 brant det i noen av leilighetene der, og dermed fikk man på plass brannvarslingsanlegg. Siden den gang har borettslaget holdt stedet godt vedlike.
– De har vært flinke til å jobbe jevnt og trutt, så det er overkommelige beløp dere søker om av gangen, sier Kathrine Eikrem, leder for Vestfold fylkeskommunes seksjon for kulturarv.
Opp gjennom årene har fylkeskommunen gitt støtte til tak, dører, vinduer og maling, for å nevne det viktigste. Skulle Simmelhag ønsket seg noe nå framover, ville et overrislingsanlegg vært veldig bra.
– Vi er avhengige av de tilskuddene vi får, for uten dem hadde husleia sannsynligvis blitt for høy for mange av de som bor her, sier Simmelhag.

God dialog med fylket
Penger trengs det også for å holde liv i DS Kysten, et vernet dampskip som ble bygget i 1909 og har holdt til i Tønsberg siden 1971.
– Det er et styr å få tak i nok penger. Men, vi har seilt nå siden 2019, og jeg er veldig glad for at vi har en god dialog med kulturarv i fylkeskommunen, sier Thor Smith Stickler. Han er styreleder i DS Kysten AS som drifter og vedlikeholder det ærverdige fartøyet.
Han er sikker på at merkevaren Tønsberg tjener på at DS Kysten seiler hver sommer. Da kjører båten turer rundt Nøtterøy, og man får seg en flott skjærgårdsopplevelse. En undersøkelse Riksantikvaren har gjennomført bekrefter dette. Der svarte 74 prosent av de spurte kommunene at kulturmiljøer kan bidra positivt til reiseliv og næringsutvikling.
Enkeltpersoner kan kjøpe billett med DS Kysten på brygga i Tønsberg, eller du kan være med en større gruppe på chartertur.
– Det er charterturene vi tjener penger på. Så lenge det er krav om egenandel når vi søker om tilskudd, så sliter vi med å få det til å gå rundt økonomisk, sier Stickler.
Denne økonomiske utfordringen har de også hos Svend Foyns arbeiderboliger. Både DS Kysten og arbeiderboligene får støtte fra fylkeskommunen og Riksantikvaren, mens DS Kysten årlig også får et betydelig tilskudd fra Tønsberg kommune.

Riksantikvar Hanna Geiran (lys kåpe) fikk se hvordan Svend Foyns arbeiderboliger har brukt tilskudd for å holde bygningene i god stand. Her er hun sammen med (f.v.) Kathrine Eikrem og Georg Bodin Nilsen (kulturarv i Vestfold fylkeskommune), Linda Veiby (Riksantikvaren), Torun Simmelhag (styreleder i borettslaget) og Sarah Wahlberg Lund (kulturarv i fylkeskommunen). Foto: Rune Nordseter