Video: Gradyreese / Getty images

Stort løft mot frafall i skolen

Direktør for opplæring og tannhelse i fylkeskommunen, Liv Marit Hansen, varsler nå et storstilt løft for å øke andelen elever som fullfører og består videregående opplæring i Vestfold.

Publisert: 16.09.2024

Oppdatert: 04.12.2024 kl.08:00

Av: Harald Haave

I fylkestingets møte 10. september redegjorde direktøren for hvordan Vestfoldskolen skal nå målsetningen om å få 9 av 10 elever gjennom videregående opplæring.

Portrettfoto av kvinne mørk blazer

«Før pandemien var det en positiv utvikling i skoleårsresultater i Vestfold. Siden har det vært en nedadgående kurve. Dette skal vi nå i fellesskap snu i Vestfoldskolen»

- Liv Marit Hansen, direktør opplæring og tannhelse

 

Andelen videregående elever som fullførte og besto i skoleåret 2023/2024 var 2,8 prosentpoeng lavere enn for skoleåret 2017/2018 i tidligere Vestfold fylkeskommune.

Vedvarende problem

Etter fylkesdelingen er skoleåret 2024/25 det første i nye Vestfold fylkeskommune. Det er også det første skoleåret med fullføringsreformen og ny opplæringslov.

Hovedmålsetningen med fullføringsreformen er å øke andelen elever som fullfører og består videregående opplæring til minst 90 % innen 2030.

Denne målsetningen reflekterer et ønske om å bekjempe frafall, noe som har vært en vedvarende utfordring i norsk utdanningssystem siden 1990-tallet.

Alle skolene, inkludert fagopplæring, er nå med i Kompetanse for inkluderende praksis og kvalitet i Vestfoldskolen. Dette er en del av en nasjonal satsning som går ut på å styrke og forbedre kompetansen blant lærere, pedagogisk personale, og andre fagpersoner i skolen, slik at de bedre kan møte behovene til elever og fremme en inkluderende skolehverdag. 

– Formålet med kompetanseløftet er å sikre at alle elever, uavhengig av deres forutsetninger og bakgrunn, får likeverdige muligheter for læring og utvikling, sier Hansen.

Larvik-eksempel

For å møte intensjonen i fullføringsreformen vil det fremover pågå flere utviklingsarbeider. Blant annet skal det undersøkes om trepartssamarbeidet «Våre unge» i Larvik, kan være en god samarbeidsform også i de øvrige kommunene i fylket.

– Vi må styrke koordineringen på tvers av kommuner, forvaltningsnivåer og sektorer i langt større grad enn i dag for å lykkes med inkludering og bekjempe utenforskap. For å finne de beste løsningene starter vi nå et forprosjekt, sier Hansen. 

Les mer om Vil samle hele Vestfold-laget rundt de unge

Portrettfoto av kvinne mørk blazer
 

«Våre unge» i Larvik har fått til et forpliktende og godt trepartssamarbeid mellom kommune, fylkeskommune og NAV. Målet er å få flere unge i alderen 15 til 25 år til å gjennomføre videregående opplæring, og komme ut i arbeidslivet. Et forprosjektet skal ledes av rektor Lin Marie Holvik ved Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik. 

Mer til skolene

I tillegg til å forberede skolene på fullføringsreformen, har det pågått et arbeid med å tilpasse opplæringssektoren til den vedtatte budsjettrammen. Skolene har nå blant annet laget egne toårs-planer for å tilpasse seg den økonomiske rammen.

For at de økonomiske tilpasningene i minst mulig grad skal gå ut over elevene, vedtok fylkestinget en omfordeling av 10 millioner kroner fra administrasjonens budsjett  til skolene.

«Tallene vi fikk presentert i fylkestinget i dag er svært bekymringsfulle. At elevene skal gis gode muligheter til å leve et aktivt liv med deltagelse i arbeid- og samfunnsliv har aller høyest prioritet hos oss. Vi har for mange som ikke lykkes med dette i Vestfold, og i dette arbeidet er økt kvalitet i våre skoler svært viktig. Elever som ikke består videregående opplæring har lavere sannsynlighet for å få arbeid, lavere sannsynlighet for å delta i fellesskapet og har oftere helseplager. Arbeid er mer enn lønnsslipp, og skolens bidrag i dette kan ikke undervurderes. Tiltakene som er foreslått nå, må følges opp og evalueres forløpende. Denne trenden må snus. »

- Fylkesordfører Anne Strømøy

Hør fylkesordførerens oppsummering av saken:  

Publisert: 16.09.2024

Oppdatert: 04.12.2024 kl.08:00