Køene var lange foran bord med fristende mat og drikke fra alle verdens hjørner. Fra Thailand til Norge, fra Kina til Irak, og fra Somalia til Kurdistand – alle elever hadde forberedt seg godt for å vise elever, ansatte og besøkende til THVS sin kultur.
- Nå skal vi snart danse, sier en elev fra Syria. Han samler en hel gjeng og snart har gutter og jenter fra flere ulike land samlet seg på det sporadiske dansegulvet i første etasje på Thor Heyerdahl.
Oppfordring: løft blikket
Elevene i Kombinasjonsklassen har brukt mye tid til forberedelser, og har blant annet laget flotte presentasjoner som viser deres hjemland. På restaurant- og matfag har elevene laget ertesuppe, lapskaus og tilslørte bondepiker fra Norge og italienske biscotti og pizza.
Les ogå: Klare for internasjonal dag
Fargerike nasjonaldrakter er tatt på for anledningen og smilene er på plass. Rektor Kjølv Eidhammer innledet dagen med å oppfordre elever og lærere til å bruke den til å «løfte blikket» og se ut over Norges grenser.
− Elevene har gjort en formidabel innsats med matlaging, kreative plakater og vakre nasjonaldrakter.
Da er det veldig fint å få gode tilbakemeldinger fra elever her på skolen, lærere og besøkende «utenfra», sier Kari Brekke Nilsen, teamleder for Kombinasjonsklassen ved THVS.
Hun forteller at elevene var strålende fornøyde og syntes det var veldig moro.
− Det er helt greit å være slitne i beina når alt har vært så vellykka!
Sterkt vitnesbyrd
I skolens storstue var det tett program hele dagen med diverse foredrag om kulturmøter og kulturforskjeller. Elever som har vært med på strategisk partnerskap og jobbutveksling hadde presentasjoner om sine opplevelser, mens Kjell Østby og Abdul Ilah snakket om møtet med Norge for de som kommer hit. Julien Bourrelle fulgte opp temaet på en humoristisk måte med sitt foredrag om «Cracking the Norwegian Code».
− Både Kon-Tiki og første etasje var godt besøkt hele dagen, det er moro. Alle har gjort en flott innsats for å få dette til, sier Cecilie Lund, koordinator for Internasjonal dag ved THVS.
Bente Hoel, koordinator for internasjonalisering ved skolen, synes elevene var godt forberedt og delte sine erfaringer på en god måte.
− Inntrykket mitt er at de har fått mye ut av sine reiser og opphold med Erasmus+, sier Hoel etter elevenes presentasjoner.
Hun trekker frem miljøarbeidet Abdul-Ihla Karim Ahmads fortelling om hans flukt til et bedre liv gjennom Europa fra Irak som et sterkt vitnesbyrd. Han så ikke familien sin på to år etter at han kom til Norge, det var rørende å høre om.
− Han belyser viktige perspektiv som blant annet trivselsfaktorene som man etterlater seg når man er på flukt og kommer til et nytt land, sier Hoel.