no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Veien etter videregående

1. februar åpnet Samordna Opptak for søk til universitet og høyskoler over hele landet. Maria Sharma har nettopp lagt inn sin søknad med hjelp av karriereveileder Anne Marie Istre.

Publisert:

08.02.2019

Oppdatert:

11.12.2020 kl.10:27

Mens Maria har bestemt seg, er Ada fortsatt usikker på hvor veien går etter Thor Heyerdahl. Karriereveilederne hjelper dem med de viktige valgene.

Ikke lenge etter Samordna opptak åpnet 1. februar hadde Maria Sharma søkt psykologi ved tre universiteter og en høyskole. Hun var sikker i sin sak, men oppsøkte karriereboksen i fjerde etasje for hjelp til nettsøknaden.

- Drømmen min var å studere medisin, men det var helt til jeg tok byttet fra fysikk til psykologi som programfag på Vg2. Læreren min gjorde en kjempejobb med å sette meg inn i faget og siden da har jeg ikke vært i tvil om at det er den veien jeg skal gå, sier Sharma på realfag.

Mange studiemuligheter

Det er tirsdag og rådgiver Anne Marie Istre har tatt plass i den røde karriereboksen. Hun venter på elever som vil ha veiledning i valgene etter videregående skole. Noen har booket time, mens noen stikker innom – her er begge deler ok.

- Vi rådgivere treffer de som har bestemt seg, og de som fortsatt er usikre. Noen vil ta et friår, andre har siktet seg inn på det de vil. Ofte hjelper vi de som er bombesikre med å åpne opp for andre alternativer også, forteller Istre.  

For alternativene er mange. Via Samordna opptak kan du søke 1300 studier ved 27 høgskoler og universiteter.

Interessene avgjør

Ada Nilsen synes det er vanskelig å bestemme seg for en utdanning. Det hun vet er at hun vil studere etter videregående, at hun vil jobbe med det som interesserer henne, som er både mennesker og samfunnsspørsmål. Samtidig vil hun ikke for langt hjemmefra.

Det er aktive dager for karriererådgiverne våre. Ada Nilsen er glad for hjelpen hun får, og bestemte seg for å oppsøke rådgiver lenge før fristen er ute.

Etter prat med både karriereveilederen og foreldrene har hun kommet litt nærmere et valg og er klar for å legge inn enn søknad, den kan tross alt endres hele frem til 1. juli.  

- Jeg kommer nok til å velge et årsstudium ved universitet eller høyskole som ikke ligger så langt fra Larvik. Årsstudium kan man også flette inn en bachelorgrad dersom jeg ønsker det, sier 3STAØ-eleven.

Karriereboksen åpen

Karriereveilederne oppfordrer flere elever til å stikke innom eller booke time for veiledning. Det er alltid noen som sitter i Karriereboksen mandag, tirsdag og torsdag mellom kl. 11.00 -14.00. I tillegg til rådgivere være til stede på leksehjelpa i andre etasje av kantina enkelte tirsdager mellom kl. 14 og 16.30 frem mot søknadsfrist. Lærerne som er til stede på leksehjelpen hver tirsdag vil også kunne svare på spørsmål om veien videre.

For Maria Sharma er det bare å krysse fingrene for at hun kommer inn. Det eneste som kan sette planene på hold er dersom hun kommer inn i militæret, og hun har allerede vært på sesjon. Fremtiden er uansett spennende.

 

Sjekk at MinID fungerer.

  • 1. mars: Søknad for elever med spesielle behov
  • 1. mars: Søknadsfrist for enkelte utdanninger
  • 20. mars: Frist for opplastning av dokumentasjon for søkere med frist 1. mars
  • 15. april: Siste frist for søking til høyere utdanning (offentlig)
  • 1. juli: Siste frist for omprioritering av søknad