- Mange følger med og venter i spenning på hva dere synes om bøkene. Dere er på mange måter norsk ungdoms talerør når dere gir deres oppriktige mening om disse bøkene, sier Bjarte Bakken fra Foreningen !les, som står bak Ungdommens kritikerpris.
Engasjement avgjorde
Bakken besøker 2HEA ved THVS for å motivere de nybakte kritikerne til å lese og gi sin ærlige tilbakemelding på åtte bøker som er plukket ut. Andreklassingene på helsefagarbeider skal sammen med seks andre videregående klasser i landet utgjøre en jury som skal kåre en bok til vinner av Ungdommens kritikerpris 2018.
Som en av to yrkesfaglige klasser ble deres søknad valgt blant 25. I søknaden vektlegges lærerens engasjement høyt – fordi eierforhold er viktig for å motivere elever. Og engasjement for dette har lærer Ragnhild Myhren Docxs nok av.
- Jeg er glad og stolt over at helsefagklassene ble plukket ut til juryen. Jeg håper og tror at dette vil føre til at elevene opplever at lesing er en fantastisk kilde til underholdning, overraskelser og læring, sier Myhren Docx, og legger til:
- Mine elever er veldig modige, de har valgt en yrkesfaglig linje som gjør at de må jobbe med mennesker med store behov for omsorg og hjelp. Denne empatien de har tilegnet seg gjennom praksis, får de bruk for når de leser om menneskers liv i litteraturen.
Høythengende pris
Aurora Andersen har tatt utfordringen og er i gang med lesingen. Innen starten av mars skal hun og de andre i klassen ha nominert den de mener fortjener å vinne.
- Det her er spennende å være med på, kanskje mest fordi jeg til vanlig leser mest krim, mens jeg nå får mulighet til å lese bøker som jeg ellers ikke ville gjort, sier Andersen, mens hun holder på Trude Marsteins Så mye hadde jeg – en av bøkene som skal vurderes.
Litteraturkritiker Ida Vågsæther er en av tre kritikere som har valgt ut bøkene.
- De er ikke typisk ungdomsbøker, vi har plukket ut årets nye bøker som vi mener er best uavhengig av sjanger. Nå er det opp til elevene å fortelle hvem som er gode, og hvem de ikke synes er like gode. Jeg er veldig spent på hvem som stikker av med seieren, det samme er forfatterne fordi dette er en høythengende pris, forteller Vågsæther.
Hun er kritikerfadder for klassen som skal gjennom mye litteratur på relativt kort tid, og skal gi dem tips og gode råd på veien frem til nominasjonen ved tre besøk.
Storjury i Oslo
Bjarte Bakken forteller at det ofte overraskende nok er bøkene med voksentematikk som vinner.
- Jeg kjøper alltid vinneren av Ungdommens kritikerpris til venner og familie. Dere finner bøker som har trykk, energi og en temperatur som gjør at man vil lese ut boka, sier Bakken.
I midten av mars må alle bøker være lest, da reiser to fra klassen til Oslo for å møte elever fra de andre juryklassene. Til sammen utgjør de en storjury som sammen skal bli enige om en vinner. Vinneren blir kåret på en høytidelig seremoni 14. mars. Da får alle i klassene delta på prisutdelingen, i tillegg til at de får intervjue noen av de åtte forfatterne. Dessuten kommer kulturministeren for å kaste glans over arrangementet.