no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Tett på 60 ungdommer

Inne på verkstedet med Kristin og Ahmed.
Ahmad Hajkasem har sin første dag som lærling ved Møller Bil Larvik, og da er selvsagt Kristin Bache innom for å sjekke at alt går bra. Nå venter tre uker prøvetid i verkstedet. Foto: Ellen Marie Skjefstad

Av:

Ellen Marie Skjefstad

Publisert:

15.03.2024

Oppdatert:

30.05.2024 kl.11:14

Som yrkesveileder er Kristin Bache en bærebjelke i mange unges liv.

− Jeg skjønte at noe var galt da det tikket inn en melding kl. 06.30 til morgenen i dag.

Kristin Bache finner frem mobilen og blar i en lang rekke av meldinger med en av lærlingene hun følger tett. Denne fredagen har angsten tatt et realt grep før den unge jenta skal på jobb. Takket være god støtte fra Kristin, kommer lærlingen seg på riktig buss og møter opp denne dagen også.

− For henne er det en seier, og jeg kommer til å ringe henne når hun har lunsj for å gi en klapp på skuldra – du klarte det i dag også.

Tillit og tette bånd

Kristin jobber som yrkesveileder ved THVS der hun hjelper ungdom på ulike måter. For svært mange som har vært i ferd med å gi opp, både skole og jobb, har hun vært den riktige personen til rett tid. Hun gitt ungdom og deres familier håp igjen, om å få seg jobb, fullføre det de har startet eller det de ikke tenkte var mulig.

Yrkesveilederen er sjeldent å finne i ro. Hun besøker bedrifter, kjører ungdom dit de trenger å være, hun ringer, møter, tar med på kaffe eller pizza.

På skolen finner du henne på Heyerdahl arbeids- og karrieresenter.

− Jeg bruker mye tid på å få tillit hos ungdommen, og bygge en tett relasjon til hver enkelt. Uten en god relasjon er det umulig å få til endringsarbeid. Min styrke er at jeg er god til å snakke med ungdom og dyrke en mestringsfølelse.

 

Tilbakemeldinger.jpg
Noen tilbakemeldinger fra elever og foresatte.

− Alle er forskjellige og trenger ulikt, så jeg bruker mye tid på å finne ressurser og muligheter, hva de liker, hva de kunne tenke seg, hva de ser for seg i fremtiden eller bare her og nå. Det er en omfattende jobb å finne ut hvor de vil passe og trives, men jeg gir meg aldri, forteller hun engasjert.

− Det handler om å kartlegge, veilede og sy skreddersøm for hvert enkelt unge menneske.

Nært samarbeid med bedriftene

Larvikingen kjenner næringslivet godt og har et stort nettverk, noe som gjør at matchmakingen som regel treffer spikeren på hodet.

Nettopp tette bånd og kjennskap til arbeidsgiverne var det som gjorde at Ahmad Hajkasem har fått læreplass ved Møller Bil Larvik. Rett borti gata for Thor Heyerdahl vgs., men ikke et av de mange stedene Ahmad har vært innom med CVen sin.

Siden tidlig høst år har han vært på leit etter en arbeidsgiver som ville gi han en sjanse. Takket være hjelp fra Kristin, med mange samtaler og veiledning som sine viktigste verktøy, fant hun match mellom han og bilforhandleren i Elveveien.

20240313_132139.jpg

Denne onsdagen i mars er hans første arbeidsdag, og han er på plass tre kvarter før arbeidsdagen starter.  

− Kristin er veldig hjelpsom, hun har hjulpet meg mye. Det har vært veldig vanskelig å finne en jobb når jeg ikke har gått på kjøretøy, sier Ahmad, som før lunsj hadde skiftet sin første støtdemper.

Kristin på sin side fikk en tekstmelding da døra var låst da Ahmad møtte opp kl. 06.45. Og dagen før snakket hun og Ahmad sammen: Har du alt du trenger. Har du husket verneskoene?

− Jeg er der i overgangene, de gangene jeg vet det er lett å gi opp, ikke møte. Det handler om å trygge, forklare og støtte. Jeg er ganske tydelig, streng og veldig ærlig, sier Kristin.

Heldigvis er også arbeidsgiverne opptatt av nettopp det. Også hos Møller, som alltid har lærlinger og elever i praksis hos seg.

−  Vi ser menneskene, og deres potensiale, vi er opptatt av å gi de en sjanse. Slik som med Ahmad, sier Merete Jørgensen Holth, daglig leder i Møller Bil Larvik.

 

Mange gode hjelpere

Kristin forteller at hun bygger arbeidskondis, oppdrar og veileder en periode.

− Jeg slipper aldri før jeg er helt sikker på at de kan fly selv, forteller Kristin.

Glede finner hun i å oppleve at mennesker opplever mestring og blomstrer, de oppdager at de er verdt noen ting.

20240313_132820.jpg

Et god team: Merete Jørgensen Holth, daglig leder i Møller Bil Larvik, Ahmad Hajkasem, ykresveieleder Kristin Bache og Fred Espen Charlesen, servicemarkedssjef hos Møller.

Yrkesveilederen er ofte den som er tettest på, men hun jobber ikke alene. Rundt henne er det et kobbel av aktører som alle vil det beste for våre unge. Det er Larvik kommune, oppfølgingstjenesten, NAV og alle aktørene i næringslivet i Larvik og flere.

− Det er viktig at ungdommene har en koordinator de forholder seg til, som etter samtaler og kartlegging kobler på de andre nødvendige instansene. Ungdommene manøvrerer ikke så godt i alle disse systemene selv, ofte finner de ikke frem, de vet ikke hvor de skal henvende seg, også gir de opp, forteller Kristin.

«Det er de håpefulle»

En av bedriftene som har fått sine beste lærlinger og arbeidstakere gjennom kontakt med Kristin er Bravida. Geir Thorstensen fortalte på årets Våre Unge-dag at det er så viktig at hindringer er tatt bort på forhånd, og at interesser er kartlagt.

− Vi er en elektrikerbedrift, så vi kan ikke ta imot de som egentlig vil bli bakere. Derfor er det gull at seleksjonen og hindringer er gjort på forhånd. Vi får dedikerte, lojale medarbeidere som passer inn i vår kultur. Vi har stort fokus på å bygge gode team her hos oss. Det er ikke mange av slike som Kristin, så det kunne vi gjerne tatt flere av, sier Thorstensen.

20240126_124813.jpg

Panelsamtale under våre unge-dagen 26. januar i år. Kristin Saga fra NHO ledet samtalen om ung inkludering med bedriftene Bergene Holm, Bravida og Carma og Kristin Bache fra Thor Heyerdahl videregående skole.

Tilbake på kontoret, i et rolig øyeblikk, får Kristin tid til å reflektere litt.

− Det var en som spurte meg: Hva kaller du de du jobber med? Jeg svarer det er ungdommene våre! Om de er ute i lære, eller om de er på jakt etter jobb eller prøver å fullføre årene på videregående, de er våre ungdommer alle sammen. Som Bente her sa (Bente Sommer Larsen er rådgiver på THVS): «Det er de håpefulle». Jeg kunne ikke vært mer enig!