no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Påfyll av nettvett

Hvor mange av dere har opplevd å få nakenbilder på telefonen som dere ikke har bedt om», var spørsmålet. Det var ikke mange som ikke rakk opp hånden. Foto: Ellen Marie Skjefstad

Av:

Ellen Marie Skjefstad

Publisert:

16.10.2018

Oppdatert:

11.12.2020 kl.10:27

Norske ungdommer kan mest om nettvett, men scorer også høyt på mobbing på nettet. Derfor har vi høyt fokus på forebygging ved Thor Heyerdahl.

Tonje Nordli står midt i klasserommet til 1STB. Førsteklassingene i den studieforberedende klassen slipper henne svært sjeldent med blikket der hun beveger seg mellom pultene. Øynene blir sperret litt ekstra opp da hun forteller at undersøkelser viser at 60 000 barn og unge i Norge utsettes for mobbing. Ansikt til ansikt-mobbing går stadig nedover, men mobbing som skjer i de ulike kanalene på internett går oppover i samme takt.

Derfor besøker Nordli samtlige av VG1-klassene på Thor Heyerdahl. Miljøterapeuten har som mål å redusere hetsen som foregår på nett blant ungdommene – den som ikke er lett å oppdage for de voksne.

Oppdatert på sosiale medier

Selv om mange har vært gjennom lignende før, er det fortsatt like aktuelt. Og Nordli engasjerer elevene.

- Jeg har blitt fortalt litt av dette tidligere, blant annet på ungdomskolen jeg gikk på. Men Tonje er veldig bra og hun er oppdatert på det som finnes av apper og måter folk mobber hverandre på, på nett, sier Emma Haaland.

Ja, for måten man klarer å formidle at man ikke er ønsket blant jevnaldrende er ikke alltid nådig. Det finnes mange eksempel. Se for deg at du er blitt invitert til en fest via Facebook. Du ser invitasjonen, men like etterpå er den fjernet. Dermed vet du det er en fest, men du er ikke invitert. Og for å gjøre det hele verre, deler alle «vennene» dine bilder fra festen på snap slik at du ser hvor gøy de har det.

- Har du vært en del av en gruppesamtale og ser at de andre plutselig ikke svarer deg, eller at de ikke er aktive i det hele tatt lenger, så er det ikke vanskelig å forstå at de nå har beveget seg til en annen gruppe – som du ikke er en del av. Det finnes utallige måter å føle/- og bli utestengt på, sier Nordli.

Bilder forsvinner ikke

Miljøterapeuten snakker om mest om Insta, Snap og Facebook. Hun nevner også x-antall andre apper som kanskje ikke alle foreldre har hørt om – eller i hvert fall er like oppdatert på.  Alle i klasse 1STB har hørt om de fleste, og deltar aktivt i timen som er viet nettvett. Hvilke apper bruker de, hvor kan man være anonym og hva er fordeler og ulemper med det.  Fellesnevneren for alle sosiale medier er bruk av bilder, videoer og tekst så utfordringen blir derfor hvordan skal man håndtere de. 

I løpet av en økt får Nordli engasjert elevene til å tenke konsekvenser av handlinger på nett. Hun har snakket om håndtering av nakenbilder av andre eller seg selv, og fortalt at det gjelder å holde tunga rett i munnen når man legger ut bilder, videoer og kommentarer. Det er der for alltid, også for fremtidige arbeidsgivere.

- Vi har disse nettvett-kursene fordi mobbing og krenkelser går utover psykisk helse, men også læring og videre utdanning. Undersøkelser viser at det er mange som er ensomme, derfor er det viktig at elevene i en klasse hever blikket og klarer å inkludere hverandre, selv om man ikke nødvendigvis er bestevenner på fritiden, sier Nordli.

- Det er bra med slike påminnelser og at vi faktisk blir advart om mye av det som skjer på nettet, sier Francesca Dallago. 

 

Bilde av Emma Haaland og Francesca Dallago