no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

En uke som migranter

Jordan Gruppillo fra Italia, Alexandra Patterson fra Bulgaria, Filip André Hansen fra Norge og Selena Morin fra Frankrike. Foto: Ellen Marie Skjefstad

Av:

Ellen Marie Skjefstad

Publisert:

03.05.2019

Oppdatert:

11.12.2020 kl.10:27

Elever fra Italia, Bulgaria og Frankrike har blitt godt inkludert i det norske denne uka.

− Folk her er så kule og snille. Landskapet og naturen er kjempefin og skolen er veldig interessant, den ser veldig annerledes ut enn den jeg går på i Frankrike, smiler Selena Morin.

Sammen med 20 andre elever fra Frankrike, Bulgaria og Italia har hun sjekket inn hos en norsk familie, blitt kjent med mange nye mennesker og ikke minst fått kjenne en liten smak av migrasjon på kroppen. Da er litt av målet med EU-prosjektet oppnådd: Nettopp å vite hvordan det er å komme til et nytt land, med et fremmed språk, annerledes kultur og uskrevne koder.

Både likheter og ulikheter har gått hånd i hånd ved THVS da april gikk over til mai.

Annerledes forhold

Etter to år med samarbeid er Erasmus+-prosjektet «Migration in Europe - lets share our difference and move on» nå avsluttet. Målet har vært å øke kunnskapen om migrasjon, både i nåtid og fortid, og også å skape gode holdninger ved å se på migrasjon fra ulike perspektiver. Tilbake sitter lærere og elever fra til sammen fire land med erfaringer de kommer til å ta med seg videre i livet.

− Noe av det viktigste jeg har lært her i Norge er at det er viktig å tørre å åpne seg og uttrykke seg selv om vi ikke kjenner hverandre, sier Alexandra Patterson fra Bulgaria.

Inkludering over landegrenser: Syv elever på SSØ var på besøk i Frankrike i februar i år.

I løpet av samtalen nevner hun flere ganger den nærheten norske elever og lærere har seg imellom. Det er hun ikke vant til der hun kommer fra. Bare det å tiltale lærer med fornavn er utenkelig. Hun ble spesielt imponert over de norske lærerne som slang seg med i ball-lek i Indre Havn på mandag.

− Modige

Uka har vært spekket med aktiviteter og inntrykk for elevene. De har bodd hjemme hos norske elever på SSØ, de har hørt mange av de sterke historiene til elevene i Kombinasjonsklassen, vært på besøk i Oslo og opplevd hvordan nordmenn markerer 1. mai.

- Dere har vært utenfor komfortsonen deres i seks dager nå, og lært om migrasjon i Norge. Kanskje har dere lært litt mer engelsk og problemløsning i både et escape room og i vertsfamiliene deres. Dere er modige som har tatt en del av Erasmus+-prosjektet, oppsummerte lærer Owe Richard Johansen for forsamlingen fredag.

Ulike med mye felles: Elevene var på besøk i Italia i oktober 2018.

− Det har vært fantastisk å være her, og jeg er helt sikker på at flere av oss kommer til å bevare vennskapet i fremtiden. Jeg har hatt besøk av en fra Norge hos meg i Italia og jeg har bodd hos henne en uke nå. Jeg håper vi får truffet hverandre senere også, sier Jordan Gruppillo.

Han får støtte av Alexandra fra Bulgaria.

− Den norske familien har respektert mine vaner og vi har snakket mye sammen om ulikheter og forskjeller mellom de to landene og kulturene. Jeg tror begge sider har lært mye denne uka. Dette kommer jeg til å ta med meg videre i livet, sier hun.

Økt kunnskap om migrasjon: Elever på besøk i Bulgaria.

Migration in Europe