no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

− Spreng synlige og usynlige grenser

Fellesskap, inkludering og mangfold – her er noen høydepunkt fra Grenseløse dager.
Det var mange som tok bilde med Abid Raja de timene han var på besøk.
Foto: Ellen Marie Skjefstad

Mandag 28. mars kunne rektor Lin Marie Holvik og stortingsrepresentant Abid Raja ønske velkommen til Grenseløse dager. Uka var proppfull av aktiviteter for å bli kjent med hverandre og ulike kulturer i løpet av uka. Spennende besøk, sterke filmer og gode diskusjoner og refleksjoner!

 

Fargespill grenseløse dager (26).jpg
Fargespill Larvik viste frem "hele verden på en scene". Foto: Ellen Marie Skjefstad

− Viktig med positivt tankesett

Abid Raja snakket i sin åpningstale snakket om både de synlige og usynlige grensene, som gjerne settes av andre, og grenser du kan sprenge.
 
− Målet er å skape motivasjon hos de unge om at de ikke må la seg begrense, at de kan ta kampen mot se synlige og usynlige grensene, at de bør forsøke flytte på grensene, sa Raja.
 
− Tusen takk til alle på skolen som tok seg tid til å treffe meg, Stor glede for meg å kunne åpne dagene, møte lærere og elever og utveksle erfaringer og kunnskap.
 
Abid raja Grenseløse dager (31).jpg
Abid Raja på besøk hos salg- og reiselivsklassen. De hadde mange gode spørsmål til Raja.

NRK Vestfold og Telemark dekket Grenseløse dager og snakket med elever.

− Akkurat her på Thor Heyerdahl så er det ekstra viktig, fordi vi er en mangfoldig skole med mange kulturer her, sier Sunniva Arccher Knive.

− Her har vi fokus på at vi er et mangfold av nasjoner, og jeg mener det er viktig at vi møter dette med et positivt tankesett, sier Jesper Havnås. 

Raja fortalte blant annet om sin egen skolegang.

− Folk trodde ikke at folk som meg klarte å gå på studiespes eller allmennfag, at vi ikke kom til å klare å komme inn på universitetet, i alle fall ikke klare å fullføre en utdanning. Vi har kommet veldig mye lenger enn det, men selv i dag er det barrierer, og jeg håper at den nye generasjonen skal klare å sprenge resten av de synlige og usynlige grensene som er igjen, sa Abid Raja til NRK.

Sang fra Ukraina

For en uke siden kom Yeliena til Norge som flykning fra Ukraina sammen med moren. Nå bor de midlertidig hos venner i Stavern. I dag viste hun frem sin kultur med både nydelig sang og mat.
 
− Det er en vanskelig tid, og jeg har mange bekymringer for familien og vennene mine som er igjen i Ukraina, forteller 17-åringen som nå er elev i Kombinasjonsklassen.
 
Sangen «Ikke din krig» handler om alt det vonde krig fører med seg, og ble skrevet i 2014 da striden i Ukraina startet. Jelena har spilt piano i 12 år, og fremførte vakker sang full av følelser.
 
− Selv om dere ikke forstår teksten, så håper jeg dere føler budskapet, sa Yeliena til elevene i Kon-Tiki.

Yeliena Ukraina (3).jpg

Serverte mat fra ulike land

Torsdag ba Kombinasjonsklassen oss på gode matopplevelser da de laget og serverte mat fra "alle verdens hjørner". Mange elever og ansatte fikk gode smaksopplevelser og fikk vite mer om de ulike rettene. 

Kombinasjonsklassen Grenseløse dager (25).jpg

I Kombinasjonsklassen går det nå 45 elever i Kombinasjonsklassen med 18 ulike nasjonaliteter. Det er et tilbud til elever mellom 16-24 år med kort botid i Norge, og gir vitnemål fra grunnskolen for å komme inn på videregående skole. 
 
 

Vokse opp mellom kulturer

− Kom og drep meg da, fullfør jobben du startet på. Ingen kom.
 
Aon Raza Naqvi forteller om da folk han hadde kjent fra barndommen startet nynazistgjeng på videregående skole. I dag fyller han Kon-Tiki opp tre ganger med elever som får høre historien om hvordan det er å vokse opp mellom kulturer. Om mangfoldet i mangfoldet.
 
For Aon kom vendepunktet kom da han gikk på Thor Heyerdahl vgs. og medielærer Per Hotvedt ba han sette ord på de krenkende og diskriminerende opplevelsene. Det gjorde han.
 
20220330_094200.jpg

I 2019 ga han ut b oka Third culture kids – en sterk kollektiv selvbiografi fra det moderne Norge, der 30 mennesker deler sine historier, bekjennelser, kunstuttrykk og kloke ord.
 
− Dette var skikkelig bra, vi får et helt annet perspektiv på hvordan det er å vokse opp med en annen bakgrunn. Tenk at det er i samfunnet vi lever i nå. At det fortsatt oppleves på den måten, sier Johannes, Amund og Bjørn i politikk og menneskerettighetsklassen.
 

Forfulgt i hjemlandet

Wesam Almadani ble truet og måtte forlate Gaza blant annet fordi hun skrev bok om sin lesbiske venninne. Som forfulgt forfatter ble hun invitert til Larvik som fribyforfatter.

Hanan og Asma på medier og kommunikasjon intervjuet Wesam under Grenseløse dager. 
wesam (2).jpg
 
Vg2-elevene fikk høre hennes sterke historie om hvordan krig forandrer alle, og ikke minst viktigheten av å forsøke å forstå hverandre. Fribyforfatteren avsluttet med en sterk appell til ungdommene om å bruke mulighetene og friheten sin!
 

Verdifullt med flere kulturer

Kjell Østby fortalte om hans erfaringer med å vokse opp med ulike kulturer. Han bodde i Etiopia fra han var to til 17 år, og også senere i livert. 
 
− Jeg vokste opp med ulike kulturer, ikke mellom dem. Du har alltid plass til ulike tilhørigheter, sa Østby, som nå jobber ved Larvik læringssenter. 
Kejll Østby Flexid (3).jpg
 
 
Han har en oppfordring: 
 
− Vær positiv og nysgjerrig til andre kulturer så kommer du til å lære mye. 
 

Bildegalleri

Abid raja Grenseløse dager (11).jpgimagegh37.pngFargespill grenseløse dager (7).jpgAbid raja Grenseløse dager (33).jpgKombinasjonsklassen Grenseløse dager (6).jpgKombinasjonsklassen (9).jpgKombinasjonsklassen (8).jpgKombinasjonsklassen (6).jpgKombinasjonsklassen (5).jpgKombinasjonsklassen (4).jpgKombinasjonsklassen (11).jpgKombinasjonsklassen (2).jpgKombinasjonsklassen (3).jpgKombinasjonsklassen (1).jpgAbid raja Grenseløse dager (12).jpgAbid raja Grenseløse dager (34).jpgAri kantina2.jpg

 

Publisert: 01.04.2022 Oppdatert: 09.09.2022 kl.14:08