− Det å undervise i kropp, identitet, seksualitet og samliv (KISS) for elever som mottar spesialpedagogisk opplæring er så viktig! Derfor er det veldig gøy å få en anerkjennelse for arbeidet vi startet med for 11 år siden, sier Hilde Christoffersen Lindstøl.
Det er kvinnedagen og hun og kollega Kari Tvetene Haga har nettopp fått vite at de er nominert for sitt omfattende arbeid med seksualitetsundervisning for elever med ulike funksjonsnedsettelser. Prisen deles ut av Sex og samfunn.
− Vi hadde nominert hverandre, uten at vi visste det, ler de rett etter de har fått den gode – og fortjente – nyheten.
Kan spørre om alt
Nå går Kari og Hilde bortover gangen i 3. etasje, der elever på arbeidslivstrening (AHT) sitter klare til KISS-undervisning.
− Det er lett å snakke om kropp og sex med Kari og Hilde. Vi kan spørre om alt vi lurer på, og de kan alt! Det er ikke så flaut som det var på ungdomsskolen, sier Isabel Pettersen.
Gutta i rommet er enige, det er lite som er pinlig å snakke om nå som de har hatt dette faget over litt tid.
Mange ungdom generelt etterlyser bedre seksualundervisning på skolen.
− Vi så tidlig behov for en tilpasset opplæring– og nå er det et etablert tilbud for alle elever på AHT. Vi hadde også dette kurset for elevene i Kombinasjonsklassen i tre år før innstramninger satte en stopper for det dessverre, sier Hilde.
Undervisningen organiseres som et kurs med forkortelsen KISS. De to har utarbeidet en veileder og undervisningsopplegg, og svært mange skoler har tatt den inn i sin undervisning.
Større bevissthet om grenser
Lærerne har holdt utallige foredrag på skoler, slik at enda flere kan hjelpe sine elever med mer kunnskap på områdene.
− Med mer kunnskap tenker vi de har et bedre utgangspunkt for å ta vare på sin seksuelle helse, og dermed øker sin bevissthet om egne og andres grenser, sier Kari. Vi ønsker også å ha fokus på den sunne og gode seksualiteten.
I forbindelse med nominasjonen, er AHT-lærerne invitert til å holde foredrag for andre lærere på fagdagen til Sex og samliv, om seksualitetsundervisning i skolen.