no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

- Nå er vi bedre forberedt

Tuva Karolin F. Thorsen (t.v) og Mille T. Westby var glad for ulike perspektiver under temadagen for avgangselever.

Av:

Ellen Marie Skjefstad

Publisert:

19.03.2019

Oppdatert:

11.12.2020 kl.10:27

Hva gjør du når du blir tilbudt narkotika? Tenk konkret over hva du skal si, oppfordret politiet da Vg3-elevene var samlet.

Vidar Duvholt i Sør-øst politidistrikt ser utover forsamlingen av avgangselever i Boligmappa Arena:

- Spill filmen i hodet: Hva svarer dere når dere bli tilbudt narkotika?

Selv om Duvholt understreker at de fleste foran han ikke kommer til å bruke narkotika, så vil mange få tilbudet. Å ha tenkt gjennom hva du skal si og gjøre på forhånd gjør at du stiller mer forberedt og vet hva du skal svare.    

Trygghet er viktig

Mandag var avgangskullet på THVS samlet til temadag. En dag med variert innhold for å bidra til at elevene skal stå sterkere fremover og i russetiden som venter.  

Politiet snakket om nettbruk og rus, og ambulansesjåfør og instruktør innen førstehjelp ga en gjennomgang av hva man gjør som førstemann på ulykkesstedet. Elevene fikk høre Renate Haugoms gripende historie om søsteren som kjempet seg tilbake fra en bilulykke i 2010, men som to år senere døde i trafikken. Den tankevekkende kortfilmen til Emilie Becks «Føkkings Mai» ble også vist.

− Det er lett å glemme en del, så det er veldig bra med repetisjon. Kanskje spesielt foran russetiden, men også resten av livet. Det at vi kan forestille oss hva vi skal si i ulike situasjoner gjør at vi er mer forberedt, sier Tuva Karolin F. Thorsen.

Hun får støtte av venninne Mille T. Westby, som mener at de mange ulike perspektiv de har fått er bra. Begge er opptatt av at russetiden skal være gøy og ikke minst trygg sammen med de de kjenner godt. De er klare på at de skal holde seg borte fra store fester og begrense drikkingen.

Sterkt om trafikksikkerhet

Ambulansesjåfør Terje Refsnes engasjerte i sitt innlegg om å redde liv. Mange eksempler, filmer og demonstrasjoner av hva man skal gjøre som først på ulykkesstedet ga viktig lærdom.

Ta ledelsen og sikre stedet, sørg for frie luftveier, legg personer i stabilt sideleie, tilkall ambulanse og overvåk situasjonen til hjelpen er på plass.

Terje Refsnes fikk god hjelp til demonstrasjon av livreddende førstehjelp.

Refsnes understreket hvor viktig trafikksikkerhet er for å unngå dødsfall. Han demonstrerte hvor avgjørende setebelte er, og at det festet på riktig måte. Og at fartsgrensen må overholdes, i tillegg til det å sikre løse gjenstander i bilen.

− En løs ølboks i bilen i 50 kilometer i timen er som å slippe en ølboks fra 10 meters høyde. Du vil ikke ha den i hodet, sa Refsnes.

Gode forutsetninger

Vidar Duvholt i Sør-øst politidistrikt fortalte at det går bra med norsk ungdom, de har kunnskap til å ta gode valg. De drikker mindre enn foreldregenerasjonen og gjør det bedre på skolen. Samtidig tar de som fester det mer ut enn tidligere.

Vidar Duvholt i Sør-øst politidistrikt.
Duvholt gikk gjennom regler for deling av bilder og film, og ga tydelig beskrivelser av ulike narkotiske stoffer. Hans oppfordring var:

− Sørg for å ha det moro, men ikke på andres bekostning. Norske regler er lik hele døgnet og hele året – det gjøres ikke unntak under russetiden.