no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Filmproduksjon

Filmproduksjon ved Sandefjord folkehøyskole er et springbrett for unge håpefulle som ønsker å jobbe i filmbransjen. Her får du mulighet til å utvikle ditt kunstneriske uttrykk ved å fortelle historier gjennom levende bilder.

Blant de mest suksessrike som har gått på skolen er regissør Eirik Svensson (Den største forbrytelsen), produsent Håkon Moslet (Skam) og manusforfatter Thomas Nordseth-Tiller (Max Manus). Hvert år konkurrerer flere av filmene fra skolen på Amandus festivalen.

Undervisningen ved filmproduksjon setter søkelys på følgende:

  • Profesjonelt utstyr som innfallsvinkel for kreativt arbeid
  • Tekniske ferdigheter på foto, lys, lyd og klipp
  • Dramaturgisk forståelse
  • Fra manus til ferdig film
  • Sjangerforståelse
  • Frie prosjekter
  • Dyktige gjestelærere

Det legges opp til at læringen skal være så praktisk som mulig. Gjennom oppgaver og produksjoner lærer du om fagspråk og kunstneriske uttrykk, og du får økt teknisk forståelse for utstyret.

Filmproduksjon samarbeider med både med skuespillerlinjen og animasjonsklassen på større og mindre prosjekter. Hovedvekten legges på Amandusfestivalen, hvor hver gruppe får et produksjonsbudsjett.

Hver dag, og også utenom undervisning, får elevene full tilgang til profesjonelt utstyr, eget studio, greenscreen-rom og klipperom. Til større produksjoner leier vi tilleggsutstyr som kreves, som kran og spesialoptikk.

I tillegg til et år med mye film, får du med skolens syv kreative linjer, et unikt miljø som motiverer. 

Du vil lære:

Produsent - gjennom kortfilmproduksjoner utvikles ideer, man lager opptaks- og produksjonsplaner og finner visningssteder for den ferdige filmen.

Manus - å skrive manus er essensielt for alle som ønsker å jobbe med film; å forstå hvilke dramaturgiske virkemidler som kan benyttes for at en film skal engasjere.

Regi - som regissør har du hovedansvaret for den kunstneriske delen av produksjonen. Man trenger forståelse for manus, instruerer skuespillere, og samarbeider med filmfotografen.

Filmfoto - en filmfotograf må ha forståelse for opptaksformater, kamerainnstillinger, billedutsnitt, kamerabevegelser, eksponering, kontraster og farger.

Lyssetting av film - gir deg praktisk kunnskap om ulike typer lys og lamper. Du lærer om fargetemperaturer og bruk av ulike gels og farger, og hvordan lyssettingen spiller en viktig rolle for det visuelle uttrykket.

Klipp - klipperen er en historieforteller, og sørger for at lyd, bilde, grafikk og musikk settes sammen til en ferdig film. Du vil lære å bruke Adobe Premiere som klippeverktøy, og få økt bevissthet rundt hvordan du best forteller en engasjerende historie.

Lyd og lyddesign - lærer deg teknikker for hvordan du best mulig kan ta opp lyd, og hvordan du lager lyddesign til film. Du bruker mikrofoner og opptaksutstyr, mikser dialog, legger til effektlyd og musikk.

 

På filmproduksjonslinja får du bruke mye tid på egne filmprosjekter. Dette er vårt hovedfokus: at du i grupper får jobbe med dine og andres idéer, fra den spede begynnelse til ferdig film.

Har du en filmskaper i magen og et hode proppfullt av idéer, skal vi på Sandefjord gi deg verktøy til å gjennomføre disse.

Store deler av tiden på linjefaget brukes til produksjon. Elevene jobber med egne idéer i grupper, og øves i planlegging, manusskriving, filming og redigering.

Vi produserer mye film på skolen, og en del av disse blir lagt ut her på vår YouTube - kanal

Om målet ditt er å jobbe i tv- og filmbransjen eller du simpelthen elsker film, er dette linja for deg. Du lærer deg det mest grunnleggende, og kan stake ut den retningen du finner mest interessant.

Linja passer alle som er motivert og har  interesse for film og filmproduksjon. Noen elever bruker dette året for å forberede seg på videre studier innen fagfeltet, andre får et godt grunnlag for en meningsfull hobby/fritidsinteresse resten av livet.

Dette sier tidligere elever

Thale Espedal Bjørkedal

Hva gjorde folkehøyskoleåret med deg?

Det å gå på folkehøyskole er noe av det mest utfordrende og kjekkeste jeg har gjort. Det er noe spesielt med det å bo og leve så tett med mennesker, men det er også det som gjør folkehøyskole så spesielt og en stor del av grunnen til at en knytter så sterke bånd. På skolen fikk jeg også fordype meg i film som endte opp med å endre mine fremtidsplaner og tanker om hvem jeg er.

Hvilket positivt utbytte fikk du av linjefaget? 

Før folkehøyskolen hadde jeg aldri drevet med film eller lignende og var usikker på om jeg kom til å være den eneste som ikke hadde erfaring fra tidligere. Når jeg begynte, betydde dette derimot ingenting. Med tilgang på alt av utstyr og midler, kunne en utvikle seg i sitt tempo og jobbe både på skolen og på fritiden med film. I tillegg fikk en jobbe med flere andre som var interessert i det samme og som oppfordret til å gjøre mest mulig ut av året.

Hvordan ble du bedre forberedt til videre studier etter året på Sandefjord fhs?

Jeg hadde nok aldri valgt å studere film videre hvis jeg ikke hadde gått på Sandefjord fhs. Det å være blant lærere og elever som også er interessert og liker å lage film, gir en stor motivasjon og selvtillit til å selv ønske å studere dette. Året var også et veldig godt overgangsår hvor en ikke forpliktet seg til å jobbe med film, men kunne utforske om dette var aktuelt.

 

Maren K. Mandt

Hvorfor valgte du Filmproduksjon på Sandefjord?

Jeg husker da jeg skulle velge hvilken filmlinje jeg skulle gå på så var det veldig viktig for meg at de kunne tilby et miljø hvor man kunne prøve seg frem og bli sett som filmskaper, i tillegg til å bistå med kvalitetsutstyr. Det virket som en plass med veldig åpent miljø, blant både lærere og elever, hvor man virkelig kunne la kreativiteten vokse. Og det er derfor jeg valgte å gå på Sandefjord Folkehøyskole.

Hvilket positivt utbytte fikk du av skoleåret?

Jeg fikk mange positive opplevelser mens jeg gikk på Sandefjord. For utenom alle vennene jeg fikk og all den erfaringen folkehøyskole innebærer, så fikk jeg også en masse erfaring med å lage både fiksjons- og dokumentarfilmer. Jeg fikk prøvd meg i ulike roller som regi, foto, lyd, klipp og til tider skuespiller også! I tillegg til å få lage så mye film som jeg bare orket, så var det mange andre spennende valgfag og arrangementer som hendte. Så jeg fikk aldri tid til å kjede meg.

Ble du bedre forberedt til videre studier etter året på Sandefjord?

Jeg vil absolutt si at Sandefjord forberedte meg på videre studier. Jeg føler året mitt på folkehøyskolen var med å hjelpe meg til å forstå hva jeg ønsker å jobbe med film- og TV. Det var virkelig et springbrett for meg, og jeg har tatt med meg erfaringen min fra folkehøyskolen videre inn i de andre produksjonene jeg har laget.

Hva er ditt beste minne fra linjefaget?

Det er to minner jeg vil trekke frem som mine beste minner fra linjefaget. Det første er linjeturen til Berlin, det var utrolig gøy å få dra på festival, se masse film, knytte sterkere bånd med klassen og få oppleve storbyen Berlin. Det andre var da vi fikk lage kortfilm som skulle sendes til Amandus, da fikk jeg virkelig kjenne på hvordan det var å jobbe med en filmproduksjon, fra start til slutt.

Hvilket råd vil du gi til kommende elever?

Jeg tror det rådet jeg vil gi til de fremtidige elevene er å produsere så mye film som overhodet mulig. Ikke vær redd for å lage noe som er halvveis bra, eller som blir dårlig, det er veldig god læring i det. Bruk muligheten til å eksperimenter og lek dere med alt dere kan lage. I tillegg vil jeg råde dem til å virkelig nyte tiden man har, for selv om det er en klisjé, så går det så utrolig fort og det er en tid jeg virkelig aldri vil glemme!

 

Allan Sæther Thommessen

Hva gjorde folkehøyskoleåret med deg?

Mitt år på folkehøyskole var en total omveltning av min selvidentitet. Jeg gikk fra å være veldig usosial på videregående og tro at jeg hadde valgt min rolle i livet, til å virkelig tro på meg selv og min fremtid.

Hvilket positivt utbytte fikk du av linjefaget?

Det fineste med filmlinja var mengden frihet i oppgavene. Gjennom repetisjon av filmskapingsprosessen opplevde jeg store forbedringer i faget på veldig kort tid.

Hvordan ble du bedre forberedt til videre studier etter året på Sandefjord?

Det frie og innholdsrike året på Sandefjord gjorde meg i stand til å takle sosiale aspekter av videre utdanning. Det ga meg en erfaringsmengde som har vist seg å være en fullgod erstatning for et videregående løp innen mitt fagfelt, på grunn av den høye innsatsen jeg ble motivert til.

 

Jonas Lien Svarstad
Filmfotograf: www.jonassvarstad.com

Hva gjorde folkehøyskoleåret med deg?

Jeg fikk muligheten til å bli kjent med mennesker jeg ellers aldri ville møtt og utfordre meg selv sosialt og faglig.

Hvilket positivt utbytte fikk du av linjefaget?

Jeg fikk frie tøyler til å utforske det jeg selv syntes var gøy med linjefaget. Ble kjent med folk som delte de samme interessene.

Hvordan ble du bedre forberedt til videre studier etter året på Sandefjord?

Jeg fikk et større sosialt nettverk og følte på større motivasjon til å fortsette med mine interesser.

Studietur til New York

Vi kombinerer studietur for linjen og for skolen med en reise til USA - New York. På turen er det både fellesaktivtet for alle og mye linjeaktivitet. Hver linje har et fagopplegg over flere dager.

I tillegg til å være mye annet, er New York en av verdens mest dynamiske filmbyer. Her produseres det mye film og tv, og mulighetene for Filmproduksjonslinja er mange under dette oppholdet.

Vi kommer til å delta på filmfaglige kurs innen et eller flere fagfelt. Kanskje et kurs i lyddesign, eller lysdesign? Eller hva med et kurs i filmfoto?

Flere av verdens mest anerkjente filmskoler finnes i New York, som Tisch, Colombia og Nyfa. Spennende å besøke noen av disse.

Kinotilbudet er enormt. Fra de største blockbuster-saler til de minste kunstfilm-saler i Greenwich Village og Brooklyn. Ofte er det filmvisninger som inkluderer q&a med regissører og skuespillere.

Museum of the Moving Image er definitivt verdt et besøk. Det ligger i Queens ved siden av Kaufman-Astoira Studios, hvor bl.a. filmer som Godfellas, Birdman og flere av Bourne filmene er spilt inn.

Listen over filmer hvor handlingen foregår i New York er lang. Å besøke noen av disse opptaksstedene er et glimrende utgangspunkt for å utforske denne byen.

År etter år har vi som skole reist til New York. Det blir alltid en fantastisk tur!

Alle reiser og aktiviteter inkludert i prisen!

Verdien av en felles studietur mener vi er stor. Du er sammen med folk på tvers av linjefag og aktivitetstilbudet og innholdet er meget variert. Vi blir kjent med byen New York, dens spesielle historie og bakgrunnen for dens markante plass i populærkulturen og storpolitikken. Vi besøker og har omvisning på FN-bygningen, vi besøker historiske Ellis Island og frihetsgudinnen, vi har linjedag der de ulike linjene gjør noe faglig sammen og vi får alle muligheter til å bli kjent med de ulike sidene av New York.   

  • Rebusløp gjennom Manhattan
  • Besøk på Frihetsgudinnen & Ellis Island
  • Besøk i FN-bygningen
  • Empire state building
  • Ground Zero
  • MOMA, Guggenheim og andre museer
  • Musikaler på Broadway
  • Trening i Central Park
  • Linjeaktiviteter
  • Gospelkonsert i Harlem
  • The High Line
  • Baseball-kamp

+ mye tid til egenaktivitet

Folkehøyskole: fag, pluss mye mer!

Det å gå på folkehøyskole handler om mye. Det er en unik mulighet til å boltre seg i et fag du er interessert i, men i tillegg får du så mye mer. Du opplever gleden av å være i et rikt fellesskap med like (og ulike!) unge mennesker, som alle har til felles at de ønsker et fantastisk år.

Det å leve så tett sammen gjør et folkehøyskoleår unikt. Du deler fritid, arbeidsøkter, måltider, kvelder, helger, turer, og mye annet, sammen med andre. Dette er erfaringer som selvsagt byr på utfordringer, men først og fremst gir det mye glede, livskompetanse og enorme utviklingsmuligheter for deg.

Fellesskapet handler om rutiner som vasking av internat, tilrettelegging av måltider og andre gjøremål som hverdagen krever. Men fellesskapet handler også om fellestur til New York, temauker, høstfest, mange lørdagsshow, festivaler, solidaritetsaksjon, volleyball, LAN, brettspill og mye mer.

Folkehøyskolen ble grunnlagt med en visjon om å utdanne hele mennesket, med hode, hjerte og hånd. Vi på Sandefjord folkehøyskole ønsker å bidra til at hver elev finner mening, mot og entusiasme til å mestre eget liv som et aktivt, opplevende, deltagende og reflekterende menneske.

Lærer

Odd Einar Ingebretsen er filmlærer og filmregissør. Han vunnet flere priser for kortfilmer og dokumentarer, og har også bakgrunn fra reklamebransjen og NRK. Han har et stort nettverk av profesjonelle filmarbeidere, og flere av disse holder kurs og workshops for våre filmelever.

Han er tildelt Statens kunstnerstipend for to år fra 2023.

Odd Einar er også en ivrig tennis-/padelspiller på fritiden.

oddeinar.ingebretsen@vestfoldfylke.no

Pris

Alt inkludert: 142 500,-

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
  • Bad på gangen
  • Undervisningsmateriell
  • ID-kort
  • Årbok
  • Studietur til New York
    • Mat (3 måltider per dag)
    • Reiseforsikring
  • Internett
  • Vaskemaskin

Statens lånekasse for utdanning:

Se hva du får i støtte av Lånekassen og hvor mye lommepenger du trenger i løpet av året.

Les mer om priser, lån og stipend


Søk om lån og stipend hos Lånekassen

 

Søk nå

 

 

Bilder fra linjen

FilmproduksjonFilmproduksjonFilmproduksjonFilmproduksjonFilmproduksjonFilmproduksjonFilmproduksjonFilmproduksjonFilmproduksjonFilmproduksjonFilmproduksjonFilmproduksjonFilmproduksjonFilmproduksjonFilmproduksjonFilmproduksjonFilmproduksjonFilmproduksjonFilmproduksjonFilmproduksjonFilmproduksjon

Publisert: 02.11.2017 Oppdatert: 05.11.2024 kl.10:46