“Architecture and interior is the art of putting things together”.
Det kan være formen på en bygning, en bro eller noe så enkelt som putene i en sofa. Komposisjon er en kunst! Med et øye for detaljer, kan vi skape spennende, moderne, bærekraftige og trivelige omgivelser.
Arkitektur og interiør er store og spennende fagfelt. For å få et innblikk i fagfeltene kombinerer vi praktisk arbeid med teori. Vi blir kjent med grunnleggende stil-epoker for å bli inspirert og dermed kreative. Dette danner et utgangspunkt for å jobbe praktisk med ulike arkitekturmodeller – stort og smått. Vi fokuserer på å presentere ideene våre på en praktisk og profesjonell måte.
Innenfor arkitektur fokuserer vi på:
- Arkitekturstiler og teori
- Perspektivtegning
- Modellbygging
- Kjente arkitekters jobb
- Monumentalbygg og historiske bygninger
- Arkitekturhistorie
- Opptaksprøver til videre studier.
Innenfor interiør fokuserer vi på:
- Lage profesjonelle moodboards
- Møbler og møbeldesign
- Designstiler og -elementer
- Farger og fargepsykologi
- Tegning og presentasjon
- Materialer og finish
- Identitet
- Opptaksprøver til videre studier
Linja passer for alle som er motivert og interessert i arbeid med arkitektur og/eller interiør. Mange elever bruker dette året for å forberede seg på videre studier innen fagfeltet.
Vi forventer at du bidrar med dine kunnskaper og er motivert for å lære!
Dette sier tidligere elever
Pernille Husebø, student ved Arkitektskolen Aarhus
Hva gjorde folkehøyskoleåret med deg?
Året på Sandefjord Folkehøyskole var helt fantastisk. Det var en perfekt pause etter videregående, hvor jeg kunne fylle hver dag med kreativitet, sosialt samhold, og nye inntrykk fra alle kanter. Her ble jeg kjent med mennesker fra hele landet, flere land utenfor Norden, og fra mange ulike kulturer. Det er nemlig en fantastisk plass for å møte alle slags personligheter, noe jeg syns var veldig spennende. Men, ikke bare blir man kjent med andre. Man blir også bedre kjent med seg selv, og hva det vil si å være «voksen». Det er et år hvor man vokser som person, som ung voksen, og som et mer selvstendig menneske.
Hvilket positivt utbytte fikk du av linjefaget?
Jeg har alltid likt å være kreativ, og lenge hatt en tanke om å bli arkitekt. Det var først på linjefaget «Arkitektur og interiør» at jeg fikk utforske fagfeltet på et grunnleggende nivå. Jeg lærte om den kreative prosessen, og fikk ny kunnskap innen digital og analog tegning, modellbygging, fargelære, arkitekturhistorie, og mye mer. I tillegg fikk jeg tid til å eksperimentere og utforske spennende arbeidsmetoder, og til å fordype meg i det jeg selv syns var interessant. Jeg koste meg skikkelig med den nye kreative hverdagen, og fant ut at jeg vil drive med dette videre! Linjefaget ga meg et godt grunnlag for videre studier innen arkitektur.
Jeg må også skryte av skolens utenlandsturer, hvor vi besøkte Paris og New York. Disse turene ga en helt ny forståelse for kunst og arkitektur i det store bildet. Det var utrolig spennende å se teori fra klasserommet bli levende foran oss. I tillegg var det en gøy og sosial opplevelse innad i klassen, og på tvers av linjefagene. Definitivt et av mange høydepunkt fra året på Sandefjord Folkehøyskole.
Hvordan ble du bedre forberedt til videre studier etter året på Sandefjord fhs?
Først og fremst, fikk jeg mye tid til å forberede meg til opptaksprøver. Jeg jobbet tett sammen med faglærer, som kunne gi meg konstruktiv tilbakemelding på mine oppgavebesvarelser. Jeg fikk også muligheten til å jobbe alene på fritiden, og kan nærmest si at jeg bodde i klasserommet. Nå kan jeg mimre tilbake til sene og koselige kvelder sammen med klassen:)
I tillegg til linjefag fikk jeg kunnskap gjennom valgfag. Skolen har mange spennende valgfag hvor man kan uttrykke kreativitet på forskjellige måter. Jeg hadde f. eks dans og sang, og merker i ettertid hvor stor positiv virkning disse valgfagene hadde. Kreative fag overlapper nemlig overraskende mye, og kan gi stor inspirasjon. Slik ble jeg inspirert til å implementere dans og musikk i senere prosjekter på arkitektstudiet.
Året på Sandefjord Folkehøyskole var mitt første år hjemmefra. Det å flytte inn i såpass trygge og gode omgivelser, gir en myk start på livet som student. Prosessen med å flytte til en ny by, starte på et nytt studie, og møte nye mennesker, ble mye lettere etter året i Sandefjord.
Det er en uforglemmelig opplevelse jeg kan anbefale til alle!
Silje Lorentzen, studerer interiørarkitektur ved Griffith College i Dublin Ireland.
Folkehøyskolen hjalp meg med å finne ut om dette virkelig var det jeg ville studere. Finne ut hva det faktisk innebar å studere, og bli en interiørdesigner.
Jeg var mye positivt med linjefaget. Noe av det viktigste var at jeg har skapt vennskap som vil være med meg resten av livet, men også venskap som kanskje kan være gode å ha senere i livet når det kommer til jobb. Noen av de andre som gikk på mitt linjefag holder også på med en utdanning innenfor interiør eller arkitektur, senere i livet vill vi kanskje kunne jobbe sammen eller hjelpe hverandre.
Marie Holst, studerer arkitektur ved NTNU i Trondheim
Sandefjord Folkehøyskole ga meg flotte opplevelser, turer, nye venner og forbindelser. Det lærte meg å bo uten foreldre, men også å bo med andre, å dele på ting, spesielt dele rom. Ikke minst gjorde det meg også klar for å fortsette på skolebenken, med en liten pause fra de tyngste fagene.
En ting jeg er takknemlig for å ha lært på fhs er engelske fagbegreper - dette har gitt meg fordeler nå på universitetet fordi jeg lettere forstår noen av de engelske foreleserne våre. Ord som section, elevation og romanesque har hjulpet meg å forstå og å utvide ordforrådet. Zoning og andre designvirkemidler (emphasis, rythm ett) har gitt meg noen designverktøy som jeg har tatt med meg.
Elise Tveit
Hva gjorde folkehøyskoleåret med deg?
Et år på folkehøyskole er, i min mening, noe alle trenger. Det gir deg en ny start, som er sunt for de fleste. Det er et år som skaper flere minner enn man kan tenke seg. Det vekker følelser, lærer deg å kjenne både deg selv og andre. I tillegg skaper man et tett bånd til alle elever og ansatte, noe som jeg aldri vil glemme.
Hvilket positivt utbytte fikk du av linjefaget?
Jeg lærte mange interessante ting, som jeg ikke vil være foruten. Vi hadde flere gøye studieturer hvor vi fikk møte eksperter på alt fra interiør til maling. Det gjør at man er godt forberedt til videre studier.
Hvordan ble du bedre forberedt til videre studier etter året på Sandefjord?
På Sandefjord lærte jeg mye innen interiør og arkitektur, noe jeg har fått mye bruk for nå som jeg går på høyere utdanning. Fargelære, perspektivtegning, modellbygging og SketchUp for å nevne noe som har kommet godt med videre. Av egen erfaring er det også godt å ligge litt foran, slik at man er godt forberedt når eksamen nærmer seg.
Gustav Cederblad Stamnes
Hva gjorde folkehøyskoleåret med deg?
Året på folkehøyskole gjorde at jeg ble kjent med mange flotte mennesker med ulike interesser, og fra forskjellige steder i landet. Det var fint å bo på en folkehøyskole det første året jeg bodde hjemmefra, med ett godt miljø og samhold bland elever og ansatte.
Hvilket positivt utbytte fikk du av linjefaget?
Det var fint å få holde på med mye forskjellig innen interiør- og arkitekturfaget, som tegning, collage og modellbygging. Vi hadde et godt miljø med diskusjoner og samarbeid med medelever, og god oppfølging av linjelærer. På linjen vår var det et godt miljø til å jobbe med opptaksprøver til arkitekthøyskoler og andre kreative studieretninger.
Hvordan ble du bedre forberedt til videre studier etter året på Sandefjord?
Jeg opplevde at jeg fikk en økt trygghet på tegning og modellbygging. Dette var nyttig når jeg var på opptaksprøver på arkitekthøyskoler i Norge og Danmark, og da jeg senere begynte på arkitekthøyskolen i Oslo.
Live Furustøl, jobber hos Østavind Arkitekter i Moss
Året mitt på Sandefjord var helt fantastisk. Jeg har lært så mye om meg selv, blitt nær venner med så mange jeg aldri hadde trodd jeg hadde noe til felles med, fremført dans og dans; så mye mer enn fag og kunnskap.
På interiør og arkitektur lærte jeg meg mye jeg tok med videre til arkitekturstudiene mine. Jeg som ikke hadde hatt noen kunstfag på videregående fikk en mulighet til å lære å tegne, bygge modeller, ha fargelære og mye mer, som hjalp meg til å bygge en portefølje jeg kunne søke på studier med. Det var også mulighet til å jobbe mot diverse opptaksprøver med hjelp fra Oddny og de andre i klassen.
Jeg har alltid hatt en drøm om å studere i utlandet, men jeg var veldig hjemmekjær. Det å ha et år på Sandefjord, hvor jeg fikk bo borte og møte et helt nytt sett med mennesker, men jeg likevel var nærme hjemme ble en stor faktor for at jeg turte å flytte ut av landet året etter.
Et år på Sandefjord er helt ubeskrivelig. Det må oppleves!
Studietur til New York
New York har, med sin ikoniske skyline, en fantastisk blanding av gamle og nye bygninger. Dette er definitivt en veldig fin opplevelse for oss på arkitektur og interiørlinja når vi reiser dit sammen med resten av skolen. Å bo i sentrum av byen på Manhattan, innimellom de aller første skyskraperne i verden, er det mye å lære mens vi vandrer og diskuterer flere av de ikoniske bygningene.
De siste årene har vi besøkt Snøhetta, det verdenskjente, Norske arkitektfirmaet som redesignet Times Square. Vi får se arkitektene i arbeid, besøke designstudioet deres, få en beskrivelse av deres nyeste prosjekter og oppleve en dag i og med denne profesjonelle designprosessen.
Kanskje vi også besøker noen av de populære møbeldesignerne, som for eksempel Herman Miller for å oppleve tidløse klassiske møbler? Eller delta på designutstillinger i denne byen som aldri går tom for inspirasjon!
Vi kombinerer studietur for linjen og for skolen med en reise til USA - New York på høsten. På turen er det både fellesaktivtet for alle og mye linjeaktivitet. Hver linje har et fagopplegg over flere dager.
Alle reiser og aktiviteter inkludert i prisen!
Verdien av en felles studietur mener vi er stor. Du er sammen med folk på tvers av linjefag og aktivitetstilbudet og innholdet er meget variert. Vi blir kjent med byen New York, dens spesielle historie og bakgrunnen for dens markante plass i populærkulturen og storpolitikken. Vi besøker og har omvisning på FN-bygningen, vi besøker historiske Ellis Island og frihetsgudinnen, vi har linjedag der de ulike linjene gjør noe faglig sammen og vi får alle muligheter til å bli kjent med de ulike sidene av New York.
- Rebusløp gjennom Manhattan
- Besøk på Frihetsgudinnen & Ellis Island
- Besøk i FN-bygningen
- Empire state building
- Ground Zero
- MOMA, Guggenheim og andre museer
- Musikaler på Broadway
- Trening i Central Park
- Linjeaktiviteter
- Gospelkonsert i Harlem
- The High Line
- Baseball-kamp
- + mye tid til egenaktivitet
Folkehøyskole: fag, pluss mye mer!
Det å gå på folkehøyskole handler om mye. Det er en unik mulighet til å boltre seg i et fag du er interessert i, men i tillegg får du så mye mer. Du opplever gleden av å være i et rikt fellesskap med like (og ulike!) unge mennesker, som alle har til felles at de ønsker et fantastisk år.
Det å leve så tett sammen gjør et folkehøyskoleår unikt. Du deler fritid, arbeidsøkter, måltider, kvelder, helger, turer, og mye annet, sammen med andre. Dette er erfaringer som selvsagt byr på utfordringer, men først og fremst gir det mye glede, livskompetanse og enorme utviklingsmuligheter for deg.
Fellesskapet handler om rutiner som vasking av internat, tilrettelegging av måltider og andre gjøremål som hverdagen krever. Men fellesskapet handler også om fellestur til New York, temauker, høstfest, mange lørdagsshow, festivaler, solidaritetsaksjon, volleyball, LAN, brettspill og mye mer.
Folkehøyskolen ble grunnlagt med en visjon om å utdanne hele mennesket, med hode, hjerte og hånd. Vi på Sandefjord folkehøyskole ønsker å bidra til at hver elev finner mening, mot og entusiasme til å mestre eget liv som et aktivt, opplevende, deltagende og reflekterende menneske.
Lærer
Passeinte har bachelorgrad i arkitektur fra Egypt og har jobbet mange år med interiør og interiørarkitektur, både nasjonalt og internasjonalt. Hun har bred erfaring innenfor design etter 12 år i faget.
Hun snakker fire språk flytende; arabisk, fransk, engelsk og norsk.
Pris
Alt inkludert: 142 500,-
- Undervisning
- Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
- Bad på gangen
- Undervisningsmateriell
- ID-kort
- Årbok
- Studietur til Paris
- Studietur til New York
- Mat (3 måltider per dag)
- Reiseforsikring
- Internett
- Vaskemaskin
Statens lånekasse for utdanning:
Se hva du får i støtte av Lånekassen og hvor mye lommepenger du trenger i løpet av året.
Les mer om priser, lån og stipend