no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Østersdugnad

Elev sitter på huk i vannet og samler Stillehavsøsters
Foto: Sissel Flo Nilsen

Publisert:

06.06.2023

Oppdatert:

06.06.2023 kl.14:35

Stillehavsøstersen ble innført til Norge fra Storbritannia i 1979 med sikte på å drive oppdrett. Man antok at det var for kaldt her i nord, til at de kom til å kunne spre seg.

Men lite visste de da om at temperaturene kom til å stige og at de nå faktisk trives ganske godt i våre farvann. Den har et enormt spredningspotensial. Hvert individ kan yngle mellom 50 og 200 millioner egg. I dag er det plagsomt store forekomster av arten i Oslofjorden og ifølge Artsdatabanken er den observert rundt kysten helt opp til Trondheimsfjorden.

Svartelista

Stillehavsøstersen er blant artene i lista over fremmedarter (svartelista) i Artsdatabanken. Østersdugnaden, etablert av Vestfold og Telemark fylkeskommune og statsforvalteren i Vestfold og Telemark, jobber jevnt med å engasjere befolkningen til å rydde strendene våre. Her på Melsom deltar vi i dugnaden hver vår, og i dag var dagen for årets innsats.

Flittige elever og lærere

Elever og lærere jobbet flittig i flere timer og fikk fjernet flerfoldige østers fra Melsomstranda. De vi snakket med synes det har vært en hyggelig og annerledes skoledag. -Vi synes det er fint å bruke kroppen og være sosial hele tiden. Et fint avbrekk fra teorifagene for de som synes det blir nok av det i løpet av skoleåret.

Det ble også tid til litt soling, grilling, bading og volleyballspill i det deilige sommerværet.

Bilder

_DSC01812000.jpg_DSC01692000.jpg_DSC01572000.jpg