no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Bilder, film og fotostil

Fylkeskommunen er til stede på mange områder og til ulike tider i folks liv, mer enn en gjennomsnittlig innbygger kanskje er klar over.
Foto: Foto øverst fra venstre: Siv Abrahamsen, Marita Nilsen, Frank Tindvik x 2

Vår fotostil

En fotostil sier noe om hva slags bilder vi skal bruke og den skal gi oss ett helhetlig visuelt uttrykk. Våre bilder skal illustrere fylkeskommunens tilstedeværelse i folks liv og bygge stolthet og felles identitet for Vestfold.

 • Velg naturlige bilder, ikke kunstige og oppstilte bilder. 
 • Velg bilder fra Vestfold. For illustrasjonsfoto bør motiv kunne vært tatt her.
 • Velg bilder vi har rettigheter til å bruke.
 • Krediter alltid fotograf.
 • Tenk gjennom valg av motiv og hvilken stemning bildet uttrykker.
 • Velg bilder med høy oppløsning hvis de skal brukes på trykk.

Er du i tvil om bruken av et bilde? Kontakt kommunikasjonsleder

Dette er våre tre hovedretninger for valg av bilder:

Fylkeskommunen i folks hverdag

Bilder som illustrerer fylkeskommunens tilstedeværelse i folks liv.

 • Eksempler på motiv: Mennesker i hverdagssituasjoner, naturlige øyeblikk, gjenkjennelige miljøer, på skolen, tannklinikken, jobben, fritiden, idrettsarenaen, kulturarrangementet, på tur, på farten og underveis til og fra. 
 • Stil og tone: naturlig, tett på, tydelige motiver, lav dybdeskarphet.
Fotostil-fylkeskommunen i folks hverdag.png
Foto: Visit Vestfold

Skape stolthet og felles identitet

Bilder som profilerer Vestfold, skaper gjenkjennelse og viser fram mangfoldet.

 • Eksempler på motiv: Store landskap, høye himler, åpen kyst, luftige rom, plass til å leve, bygd og by, industri og næring, årstider, kjente landemerker, arkitektur, kultur og natur.
 • Stil og tone: Gi oversikt eller gå tett på detaljer, velg bilder med eller uten mennesker.
Fylket vårt
Foto: Visit Vestfold

 

Redaksjonelle bilder

Bilder som dokumenterer eller underbygger et faglig innhold. Bildene skal sammen med tekst forklare et tema.

 • Eksempler på motiv: Dokumenterende øyeblikk og naturlige situasjoner.
Redaksjonelle Bilder
Foto: Visit Vestfold

 

Hvordan skille seg ut med fotostilen?

Det er fullt mulig å skille seg litt ekstra ut innenfor rammene av vår fotostil. Det kan gjøres ved å rendyrke noe karakteristisk og særegent ved virksomheten, prosjektet, kampanjen eller lignende.

Det kan være en gjennomført rød tråd ved at alle motivene er tett på, har innslag av bevegelse, viser natur og miljø, eller alltid har tilstedeværelse av mennesker. Stil og tone kan for eksempel være tydelige motiver, karakteristisk kameravinkel og/eller lav dybdeskarphet.

Bildebruk i sosiale medier

Film og animasjon

Levende bilder og grafikk fanger oppmerksomheten vår på en unik måte. De vekker interesse, følelser og kan skape engasjement.

Vi har retningslinjer for bruk av logo, oppsett av tekstplakater, supring, teksting med mer. Vi har også maler for logoanimasjon og animasjonstemplates til bruk i After Effects og Premier Pro.

Se maler og retningslinjer for film og animasjon her.

Her finner du bilder og video

Trenger du bilder til rapporter, presentasjoner, artikler eller lignende? Eller videoklipp til en film? Les under om hvor og hvordan du finner bilder og video. Husk at du alltid må kreditere fotograf ved bruk.

Mediebank

Vi bruk NTB mediebank som er tilgjengelig for alle. Her finner du bilder av mennesker, temaer, steder med mer. Det fylles stadig på med nye bilder. Husk å kreditere fotograf: «Foto: Navn Navnesen / eventuell tilleggsinfo». Se informasjon på det enkelte bilde for kreditering og eventuelle restriksjoner for bruk.

Her finner du mediebanken.

Er du ansatt i fylkeskommunen? 
Ansatte i Vestfold fylkeskommune kan logge seg på egen NTB mediebankløsning, og får med det tilgang til flere bilder. Her finner du mediebanken for ansatte (krever pålogging). 

Ta kontakt med oss hvis du lurer på noe.

Getty Images (gjelder ansatte i fylkeskommunen)

Vi har avtale om å bruke illustrasjonsbilder og -video fra Getty Images

Avtalen gir oss mulighet for 1000 nedlastinger per år, så ikke last ned mer enn du faktisk skal bruke. Husk også på vår fotostil når du velger ut motiver. I Getty Images ligger det mange bilder som ikke nødvendigvis følger vår stil og tone. Merk også at vår avtale ikke dekker alt innholdet. Er du innlogget og motivet du velger vises med en pris for nedlasting er det ikke inkludert i vår pakke.

Husk å kreditere fotograf: «Foto: Navn Navnesen / Kolleksjon / Getty Images».

I Getty Images kan du samle mapper med bilder du liker uten å laste dem ned. Du kan også filtrerer søke ditt for å få gode treff og du kan finne både videoklipp, bilder og illustrasjoner. På Getty Images sin veiledningsside finner du mange gode tips om hvordan du kan bruke bildebanken.

Ta kontakt med oss for å få tilgang.

Visit Vestfold

Ansatte i Vestfold fylkeskommune kan bruke bilder fra Visit Vestfold på noen betingelser.

 • De fleste bildene er til fri bruk for deg som skal markedsføre, skape interesse for, bygge et omdømme av og vise fram fylket vårt, det vil si attraksjoner og steder.
 • Bildene kan brukes i for eksempel presentasjoner, rapporter, rollups og på vestfoldfylke.no.
 • Bildene kan ikke brukes for å illustrere andre temaer; personene på bildene har stilt opp for å markedsføre Vestfold.
 • Husk at du er ansvarlig for at alle bildene skal krediteres. Du finner informasjon om kreditering og bruksvilkår på det enkelte bilde.
 • For å laste ned bilder må du registrere deg som bruker.

Se vilkår Visit Vestfold

Gå til Visit Vestfolds bildebank

Gratis bildebanker

unsplash.com og pexels.com finner du gratis bilder fra rundt omkring i verden. 

I Word og PowerPoint ligger det illustrasjonsfoto vi har tilgang til gjennom vårt Microsoft365-abonnement.

Det er ikke pålagt å kreditere bilder fra disse bildebankene, men vi oppfordrer til alltid å gjøre det. Det er god skikk og bruk, og du får god kontroll på hvor bildene dine er hentet fra.

 • Bilder fra Unsplash krediteres «Foto: Navn Navnesen / unsplash.com»
 • Bilder fra Pexels krediteres «Foto: Navn Navnesen / pexels.com».
 • Stockbilder fra Word og PowerPoint kan krediteres «Foto: Microsoft 365»

NB! Husk på vår fotostil. I denne type bildebanker ligger det mange bilder som ikke nødvendigvis følger vår stil og tone.

Rettigheter ved bruk

Har jeg rett til å bruke alle bilder jeg finner?

Det korte svaret er nei, uavhengig av om du skal bruke bildet i jobbsammenheng eller vil publisere det som privatperson. Hovedregelen er at du ikke kan publisere eller bruke bilder som du ikke eier rettighetene til. Fotografen, eller skaperen av verket, er opphavsmann av bildet og bestemmer bruken.

Du må derfor alltid undersøke bilderettighetene knyttet til et bilde før du tar det i bruk, hvis ikke kan det koste deg eller organisasjonen du representerer dyrt.

Bilder du finner i Vestfold fylkeskommunes mediebank er i hovedsak godkjent for å profilere fylket og fylkeskommunens virksomhet. Et minimumskrav er at fotografens navn skal krediteres.

Les NTBs guide for bildebruk og denne forklaringen på bilderettigheter og bruk.

Retningslinjer for opplasting og samtykke

Noen ansatte i fylkeskommunen har fått rettigheter til å laste opp og administrere bilder og video i mediebanken. Da må retningslinjene under følges. 

I tråd med vår fotostil

Bilder og video som lastes opp skal illustrere fylkeskommunens tilstedeværelse i folks liv og bygge stolthet og felles identitet for Vestfold. Les mer om vår fotostil lenger opp på siden

Husk skriftlig samtykke

Personvernforordningen (General Data Protection Regulation, GDPR) trådte i kraft i Norge 20. juli 2018, som en del av den nye personopplysningsloven.

Hovedregelen er at vi alltid må be om et samtykke når vi skal lagre og dele bilde/film av personer.

Samtykkemodul i mediebanken

For deg som laster opp og administrerer bilder av personer i mediebanken, så bruk gjerne den integrerte samtykkemodulen. Den kan hjelpe med å innhente, oppbevare og slette samtykker til lagring og bruk av bilder og video som inneholder personer. Det er også mulig å laste opp eget samtykkeskjema til samtykkemodulen. 

Samtykkeskjema

Her finner du informasjon om hvordan Vestfold fylkeskommune praktiserer samtykke gitt av personer som blir tatt bilde av, filmet eller gjort lydopptak av.

Skal du fotografere for Vestfold fylkeskommunen og trenger et tilpasset samtykkeskjema?

Dersom dette samtykkeskjemat for foto og video ikke passer til opppdraget, kan du ta utgangspunkt i denne malen for samtykkeskjema og gjøre nødvendige justeringer. Dette kan for eksempel være aktuelt ved fotografering av barn, som blant annet krever samtykke fra de foresatte allerede før bildene i det hele tatt tas. I et slikt skjema skal det også komme tydelig frem hva de foresatte faktisk samtykker til. 

Mal for samtykkeskjema

Datatilsynet har laget denne veiledningen som gjelder ved bilder av barn, og deling av slike bilder

Klargjør bilder som skal lastes opp

Før du legger inn er det lurt å finne fram, gjøre eventuelle justeringer og navngi bildene (filnavn) du skal legge inn. Bildene skal navngis med en kort beskrivelse og navn på fotograf. Legg til nummerering på slutten når det er flere bilder.

Eksempel på filnavn: Brygga i Tønsberg – Foto Anders Palmer Holmen

Her finner du NTB mediebanks hjelpesider.  

Ta kontakt med oss hvis du lurer på noe.

Publisert: 18.04.2023 Oppdatert: 29.05.2024 kl.15:17