Vil hindre amputasjoner

Pasient og fotterapeut på klinikk
Dag Erik måtte amputere foten grunnet et lite sår som aldri ble bedre. Denne uken har Vilja og de andre elevene på fotterapeut og helsesekretær lært hvordan de bedre kan hjelpe diabetespasienter.

Publisert:

04.02.2024

Oppdatert:

04.02.2024 kl.13:49

Nå vet vi hva en risikofot er! Helseelevene våre har hatt en hel uke med fokus på diabetes og føtter.

Fem prosent har diabetes i Norge, og hvert år må rundt 500 amputere på grunn av komplikasjoner. Tallet kan halveres dersom helsepersonell har bedre kunnskap. 

Hvordan finne en risikofot?

Nå har elevene lært å kjenne igjen en "risikofot". Det betyr en fot hos en person med diabetes som har stor sjanse for å få sår.

Elevene fikk møte Dag Erik Andersen som som måtte amputere foten. Hans historie viser hvor viktig det er å passe på føttene. 

– Jeg hadde et lite gnagsår på beinet som resulterte i amputasjon. En må være nøye med stell av bein og sår, sier Andersen og legger til hvor viktig det er å gå til fastlegen.

«En må være nøye med stell av bein og sår»

- Dag Erik Andersen, Diabetespasient

Oppdaget risikopasient

Ved fotklinikken på skolen har elevene sjekket tretti diabetespasienter for diabetes fotsår. Thea Rønningen ved fotterapeututdanningen forteller at elevene oppdaget en pasient med høy risiko og en med moderat risiko for å utvikle diabetes fotsår. – Hadde dette ikke blitt oppdaget kunne det blitt et sår som kunne ført til amputasjon, sier Rønningen. Denne pasienten sendte de videre til fastlegen.

«– Hadde dette ikke blitt oppdaget kunne det blitt et sår som kunne ført til amputasjon.»

- Thea Rønningen, lærer fotterapeututdanningen

Målet er færre amputasjoner

I Norge blir det gjort 500 amputasjoner hvert år på grunn av diabetes. For å få tallet ned, må de som jobber med helse vite hvordan snakke med pasienter, hva de skal se etter, og hvordan teste for å finne problemer tidlig.

NRK Vestfold laget en reportasje om diabetesuka.

NRK Vestfolds ettermiddagssending intervjuet både Vilja Klausen som er elev hos oss, og Dag Erik Andersen som fortalte sin historie.

TV-innslaget på NRK kan du se her.

Interjvuet på NRK radio kan du høre her.

Nyttig samarbeid

Diabetesuka har vært et samarbeid mellom fotterapeut- og helsesekretærutdanningen på Kompetansebyggere og Diabetesforbudet Vestfold.

Diabetespasient Dag Erik Andersen (t.v.) og Dagfinn Østbye fra Diabetesforbundet forteller om hvordan helsepersonell kan bidra for å få antall amputasjoner ned.

Uken vekslet mellom foredrag, kurs og besøk hos hverandre, slik at helsesekretærene har lært av fotterapeutene og fotterapetuene har lært av helsesekretærene.

Alle helseelevene har fått Diabetesforbundets grunnkurs i diabetes med blant annet blodsukkermåling og insulininjeksjoner.

Fullt hus i kantina når Diabetesforbundet Vestfold kom på besøk for med foredrag om hva helsepersonell må vite om diabetes.

– Samabeidet både med Diabetesforbundet og med helsesekretærene har vært veldig nyttig, sier Thea Rønningen ved fotterapeututdanningen. Vi har blitt kjent med hverandres yrker og oppgaver.

Hun ser gjerne at diabetesuka blir en årlig tradisjon.