no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Psykisk helsedag

Portrett av Simen Almas
Foto: Sissel Flo Nilsen

Av:

Sissel Flo Nilsen

Publisert:

10.04.2024

Oppdatert:

10.04.2024 kl.09:46

I forbindelse med vår psykiske helsedag, fikk vi et foredrag med Simen Almås. Han ble som 13-åring alvorlig brannskadet i en eksplosjonsulykke. Den 22. juli i 2011 befant han seg på Utøya. Heldigvis lever han og naturligvis har han mye å lære oss.

Gode og dårlige dager

Det å overleve og leve med så traumatiske opplevelser har gjort mye med ham. På grunn av en opplevelse av god hjelp fra de rundt seg og hardt arbeid med egen livsmotivasjon, har han mye å lære oss. I dag lærte vi, at å snakke om det som er vondt, er lurt. Vi lærte også at livet består av oppturer og nedturer og at vi alle stort sett befinner oss på et nivå midt mellom de to nivåene av sinnstilstand. Han snakket om at det vi kan være sikre på, er at vi kommer til å oppleve bedre dager enn i dag, men også dårligere. Mye dårligere. Det gjelder å være forberedt på dette, og aldri gi opp.

_DSC0016.jpg
Etter ulykken, var tretten år gamle Simen langt nede. Han så ikke for seg et liv med så store brannskader. Men med god hjelp og hardt arbeid, fikk han livslysten tilbake.

Snakk om det!

-Det er like naturlig å ha det vanskelig som å ha det bra.
-Snakk om det vanskelige også!

Simen snakker av erfaring. Han har opplevd at det å ringe noen for å snakke om det vonde, har både ført til at han selv har fått det bedre, men at også den han snakker med vil ha lettere for å ta en telefon tilbake når behovet melder seg.

Ta vare på øyeblikkene!

Da han, sikker på å dø, gjemte seg under terroren på Utøya, reflekterte han blant annet over hva han kunne ønsket å oppleve, -bare en gang til. I tankene hans dukket det opp helt hverdagslige øyeblikk. Disse selvfølgelighetene i livet som vi kanskje opplever som kjedelige, fikk en helt ny verdi.
Så hans oppfordring var, å ta vare på hverandre og å legge merke til øyeblikkene i livet, og sette pris på dem.

Interesserte elever

Simen var imponert over elevene og hvor raskt de hadde koblet seg på historien hans. Han så av blikkene deres at de var interessert i det han hadde å fortelle. Etter foredraget åpnet han for spørsmål fra salen. Mange hadde forberedt gode spørsmål som både handlet om å utdype noe av det han hadde snakket om, men også andre tanker om temaet psykisk helse.

Gode diskusjoner

Dagen ble avsluttet klassevis sammen med lærerne. Her gikk diskusjonen videre rundt det Simen Almås hadde snakket om. De hadde gode refleksjoner og samtaler, delte av egen kunnskap rundt temaet og diskuterte hva de kunne gjøre for å ta bedre vare på hverandre.

Takk!

Det er elevrådet som har kommet med ønske om foredragsholder og hvordan dagen skulle organiseres. Takk for det gode arbeidet til dere!

Takk til Simen, som gjorde denne dagen til en viktig og lærerik opplevelse for oss alle her på skolen. Vi sitter igjen med innsikt i, og påminnelse om viktigheten av, både vår egen og andres psykiske helse.

_DSC00471500 web.jpg
Rådgiver Maria Bekkelund overrakte Simen en gave som takk for det lærerike foredraget.