Tok fagbrev på et halvt år

Faglærer Antone, nybakt fagarbeider Mona og rektor Jan Magnar.
Mona Skrikestad (midten) sammen med faglærer Antone Varhaug Granerød og rektor Jan Magnar Antonsen.

Av:

Randi Nørstebø

Publisert:

23.03.2025

Oppdatert:

23.03.2025 kl.18:10

Mona Skrikestad fra Re er Vestfolds første som har tatt fagbrev gjennom den nye ordningen for modulstrukturert opplæring.

Etter bare et drøyt halvår har hun fullført veien til fagbrev i helsearbeiderfaget. Og skolegangen, den har hun gjennomført ved siden av full jobb.

En effektiv vei til fagbrev

For Mona var dette en perfekt mulighet. Med mange års erfaring fra helsesektoren kunne hun få godskrevet mye av sin kompetanse og dermed korte ned opplæringsløpet. Lærere fra Kompetansebyggeren vurderte kompetansen på forhånd. Da måtte Mona vise hva slags kompetanse hun hadde, både på skolen og ute på jobb. Hun fikk så en plan for hvilke kompetansemål hun måtte jobbe videre med.
– Dette har vært en effektiv og målrettet vei for meg, men det passer ikke for alle, sier Skrikestad, som fortsetter i jobben sin i hjemmetjenesten i Re i Tønsberg.

I klassen var hun en ressurs:

– Hun var en superflink elev som har bidratt mye i klassen, sier faglærer Antone Varhaug Granerød.

I november besto Mona den teoretiske eksamenen og selve fagprøven ble bestått med høyeste karakter i retur.
– Jeg fikk en fagprøve som handlet om alvorlig hjertesvikt og diabetes. Jeg laget dagsplan, pleieplan og ernæringsplan. Dag to gjaldt det å utføre stell på dukke i seng. Målingene på dukka var ikke så bra da, så jeg måtte virkelig tenke litt, forteller Mona.

«– Dette har vært en effektiv og målrettet vei for meg, men det passer ikke for alle»

- Mona Skrikestad, fersk helsefagarbeider

Det mest krevende mener hun kom helt til slutt:
– Det aller vanskeligste for meg var selvevalueringen!

NRK Vestfold og Telemark har også omtalt Mona Skrikestads raske fagbrev:

Mer fleksibelt

Rektor Jan Magnar Antonsen ved Kompetansebyggeren roser Skrikestad for innsatsen og er glad for at flere voksne nå får en mer fleksibel vei til formell kompetanse. For noen kan det også gå raskere enn normert, slik det gjorde for Mona:
 
– Mange har allerede verdifull erfaring. Denne ordningen gir dem formell anerkjennelse samtidig som de får opplæring i det de mangler. De som trenger lenger tid på opplæringen, får anledning til det. Totalt sett en vinn-vinn-løsning for både individet og samfunnet, sier Antonsen.
Det vanket blomster og gratulasjoner til Mona Skrikestad fra faglærere og rektor ved Kompetansebyggeren da fagbrevet var i boks.

Vil bety noe for andre

Mona har jobbet i hjemmesykepleien i to år og har tidligere jobbet på beredskapskontoret under pandemien. Hun har også studert muskelterapi og hadde derfor en hel del forkunnskaper før hun satte seg på skolebenken.
– Jeg var heldig og hadde all anatomien på plass før jeg startet på dette her, forteller hu, og understreker at det var nødvendig for at det skulle kunne gå så raskt.

«Mina var en superflink elev som har bidratt mye i klassen»

- Faglærer Antone Varhaug Granerød

Mona brenner for helseyrket og finner stor glede i arbeidet sitt.
– Du kan bety noe for andre. Det er gjensidig glede, sier hun.

Et intensivt løp

Det korte løpet har krevd mye innsats og fullt fokus.
– Det har vært intenst. Men jeg var innstilt på å klare det på kort tid, sier hun, og legger til at skolen krever mye tid og at hurtigløpet ikke er for alle.

– Har du ikke tid, er det ikke for deg. Men ungene mine har flytta ut og barnebarna spretter frem, så jeg har litt tid, sier hun lattermildt.

Har tidligere utsatt fagprøven

Mona har lenge vurdert å ta fagprøve, men har vegret seg:
– Jeg har litt fobi for eksamen, så jeg har utsatt det, innrømmer hun.

«Mange har allerede verdifull erfaring. Denne ordningen gir dem formell anerkjennelse samtidig som de får opplæring i det de mangler»

- Rektor Jan Magnar Antonsen

Selv om Mona er fornøyd med å ha gjennomført løpet, påpeker hun at det har krevd en del egeninnsats.
– Det positive er at det har gått raskt. På minussida er at veien har litt blitt til mens man går. Jeg er vant til å ta litt tak selv. Jeg orker ikke å vente.

Hun understreker at det har krevd mye å holde tritt med stoffet og at det ikke er for alle å gjøre dette på kort tid. For Mona har det vært viktig at hun har hatt tid. 

– Ungene har flyttet ut. Og etter at jeg meldte meg opp til fagprøven har jeg ikke gjort annet enn skole og jobb, sier hun.

Selv om fagbrevet nå er i boks, vurderer Mona å ta utdanningen videre.
– Jeg er interessert i palliasjon og vurderer fagskolen, forteller hun. Men først skal hun ta inn over seg denne milepælen.

 

Fakta om modulstrukturert fag- og yrkesopplæring (MFY)

  • Modulstrukturert opplæring er ett av flere tiltak i fullføringsreformen som skal bidra til at flere voksne kan ta fag- eller svennebrev, og at norsk arbeidsliv får dekket sitt behov for kvalifisert arbeidskraft.
  • Opplæringen blir bedre tilpasset voksnes behov, utgangspunkt og livssituasjon, slik at det blir det enklere å veksle mellom opplæring, arbeid og andre forpliktelser.
  • Den nye ordningen, som trådte i kraft 1. august 2024, gjør det mulig for voksne over 19 år å ta fagbrev raskere, og få opplæring og vurdering i modulene i selvvalgt tempo og tilpasset sin livssituasjon.
  • Voksne kan i tillegg forkorte læringsløpet gjennom å få godskrevet kompetanse de har fra før, gjennom en realkompetansevurdering. De får da kun opplæring i det de mangler for å bestå fagprøven.
  • Fem fylker har hatt MFY som forsøksordning i flere år. Kompetansebyggeren i Tønsberg er blant de første skolene i landet som har tatt i bruk ordningen.
 

Lurer du på om dette kan være noe for deg?
Les mer om ulike utdanningstilbud hos oss.

Utdanningstilbud på Kompetansebyggeren