Prosjektleder for Vestfoldkveld i Oslo
Foto: Christian Brekke / Vestfold fylkeskommune
Suksess med Vestfoldkveld i Oslo – et bidrag til vekst og utvikling i regionen
Publisert: 13.02.2025
Oppdatert: 13.03.2025 kl.10:58
Av: Christian Brekke
Arrangementet, som hadde som mål å skape en unik arena for næringsliv, politikk, samfunn og kultur, overgikk forventningene med en rekke interessante innlegg og diskusjoner.
– Vi hadde ambisjoner om å få 200 deltakere, og det må jo ha vært nesten 350 innom her i løpet av kvelden, sier fylkesordfører Anne Strømøy.
På forhånd var interessen for arrangementet stor, med over 350 påmeldte i en miks av Vestfoldinger og fremtidige Vestfoldinger.
Deltakerne så ut til å kose seg, og flere var rause med tilbakemeldingene underveis og i etterkant.
«Masse fine folk, god nettverksbygging og flott profilering av Vestfold på Vestfoldkveld i Oslo»
- Skriver Larvik Næringsforening på Facebook
Kvelden bød på innlegg fra nye spennende bedrifter som ser muligheter innenfor ny teknologi, og deltakerne fikk også understreket noen av de fordelene som Vestfold har å tilby.
– Alt i alt er jeg kjempefornøyd. Dette frister til gjentagelse, sier Strømøy.

I åpningstalen fremhevet fylkesordfører Anne Strømøy mange av Vestfolds sterke sider.

– Vi har jobbet mye med utviklingen av i E18. Den er utrolig effektiv og gjør at det tar mindre enn en time på å komme seg helt fra nord i fylket og helt syd.
Internasjonalt orientert region
Videre la fylkesordføreren vekt på Torp Sandefjord lufthavns betydning for det internasjonale næringslivet.
– Vi har en av landets få private lufthavner. Vestfold fylkeskommune, sammen med Sandefjord kommune, eier over 80 prosent av denne lufthavnen, og den er utrolig viktig for vår region, fortale Strømøy.
Strømøy nevnte også arbeidet med å etablere en grønn korridor for gods over Larvik havn til Jylland, i samarbeid med regioner i Danmark.
– Grønn Jyllandskorridor er en viktig del av det grønne skiftet og for å befeste Vestfolds posisjon som en internasjonalt orientert region, fortale hun.
Humor og alvor
Konferansier Nils-Ingar Aadne smidde programmet sammen med en god porsjon humor.

Han introduserte også Geir Sviggum, Managing Partner i Wikborg Rein og en anerkjent advokat med internasjonal erfaring, som en av kveldens hovedtalere.
Sviggum fulgte opp i det humoristiske sporet, og startet med å dele en historie fra en konsert i 1990. Tonen ble raskt mer alvorspreget når han diskuterte den globale tillitskrisen, og han viste til hvordan myndigheter har mistet tillit til fordel for privat næringsliv.
– Vi er i en tid der hvor mennesker verden over mister tillit til at myndigheter klarer å løse de store samfunnsutfordringene vi står overfor. Privat næringsliv står heller fram som den mest betrodde institusjonen i verden. Vi har en kjempejobb å gjøre med å snu en trend der hvor tilliten til institusjoner har blitt revet i fillebiter på noen få år, sier Sviggum

Viktigheten av attraktive lokalsamfunn
Til tross for noen utfordringer, diskuterte han Norges posisjon som en attraktiv destinasjon for internasjonale investeringer, og Vestfold spesielt. Sviggum brukte Jotun som eksempel på en bedrift som har lykkes internasjonalt, mye takket være gode lokalsamfunn og internasjonale skoler.
- Det er utrolig viktig å gjøre lokalsamfunn attraktive for utlendinger, sier han.
Sviggum understreket viktigheten av tillit i investeringsbeslutninger og hvordan næringslivet må ta ansvar for å opprettholde denne tilliten.
Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS fulgte opp, og understreket selskapets rolle som en samfunnsaktør som gir tilbake til samfunnet.
– OBOS gir tilbake 10 prosent av overskuddet til samfunnsnyttige formål, noe som utgjør rundt 160 millioner kroner neste år, sier Siraj.

Vestfold – et attraktivt sted å bo
Siraj delte personlige minner fra sommerferier i Kvelde, og understreket verdien av trygghet og fellesskap i regionen. Han fremhevet Vestfold som et attraktivt sted å bo, både for avslapning og for et godt familieliv.
«Vestfold er et sted man drar for å slappe av og senke skuldrene. Det er en verdi som jeg tenker at det faktisk er verdt å dyrke»
- Daniel Kjørberg Siraj, konsernsjef i OBOS
OBOS ser en sterk etterspørsel etter boliger i Vestfold, spesielt praktiske leiligheter for eldre som ønsker å flytte fra småhus.
Thina Saltvedt, sjefanalytiker for bærekraftig finans i Nordea, snakket også om viktigheten av samfunnsansvar og bærekraft, og hvilke muligheter som ligger her for næringslivet.
Omstilling er nødvendig
Etter en introduksjon som handlet mye om bekymringer rundt klimaendringer og naturkriser, la Saltvedt vekt på nødvendigheten av å jobbe med omstilling.
– Det er viktig at vi nå tar dette inn i hvordan vi tenker rundt forretning, hvordan vi tenker rundt omstilling.
Hun trakk fram Vestfold som et godt eksempel på en region som har redusert utslippene av klimagasser de siste årene, med punktutslippene fra raffineriet på Slagentangen som største bidragsyter.
– Vi ser at flere båter og ferjer har byttet til elektrisk drift, og disse klimatiltakene har allerede begynt å vise effekt, la hun til.

Underveis i foredrag spurte hun salen om tomatene fra Den Magiske Fabrikken fortsatt var til salgs. Disse tomatene er kjent for sitt lave karbonavtrykk og bærekraftige produksjonsmetoder. Saltvedt håpet at disse innovative tomatene fortsatt ville være tilgjengelige for forbrukerne, noe det viser seg å være – og som representerer et viktig skritt mot mer bærekraftig matproduksjon.
Fra bondegård til datasenter
Spennet i foredragene var stort, noe de to siste foredragsholderne synliggjorde – begge med klare referanser til Vestfold.
Anne Marit Panengstuen, konsernsjef i Nortura, delte innsikt om selskapets reise fra bonde til bord. Med en bakgrunn som ingeniør og bedriftsøkonom, har Panengstuen ledet Nortura gjennom betydelige forbedringer.
Hun fremhevet hvordan Nortura, som eies av 16,000 norske bønder, spiller en viktig rolle i å sikre bærekraftig matproduksjon og verdiskaping i Vestfold.
Kveldens utvilsomt mest tekniske foredrag stod Gisle M. Eckhoff for. Han er Vice President CTS Nordics, og sammen med konferanser Nils Ingar Aadne diskuterte de datasenterindustriens vekst og betydning for Vestfold.
Eckhoff har vært en nøkkelperson i å fremme bærekraftige datasenterløsninger. Han fremhevet hvordan Vestfolds kjølige klima og tilgang til fornybar energi gjør regionen ideell for datasenterutvikling.
Underholdningen ble levert av Marius Roth Christensen, en klassisk tenor og en svært mye brukt solist fra Vestfold. For mange også kjent som gitarist og vokalist i rockebandet Seigmen på 1990-tallet.
Stemningsbilder fra Vestfoldkveld i Oslo
Gjenopplev den gode stemningen
Arrangementet var et samarbeid med LO Vestfold og Telemark, NHO Vestfold og Telemark, Innovasjon Norge Vestfold og Telemark, samt næringsforeningene i Larvik, Sandefjord, Horten, Holmestrand, Tønsberg og Færder.
Ta kontakt
Har du spørsmål om kvelden eller ønsker du å få tilstendt presentasjonene? Ta kontakt med prosjektleder Christian Jahren
Christian er leder for Invest in Vestfold, et samarbeid mellom Vestfold fylkeskommune og Invest in Norway (Innovasjon Norge). Som investeringsfremmende byrå (Investment Promotion Agency) er målet å tiltrekke investeringer og bistå bedrifter som ønsker å etablere seg i regionen.
Av: Christian Brekke